КЛОНУВАННЯ.Вчені з Росії й ще пяти країн під час експедиції за Полярним колом знайшли клітини мамонта, з яких, як стверджують, можна клонувати доісторичну тварину. Ризикнути прямо зараз готовий південнокорейський професор зі скандальною репутацією. Він вже клонував кота, корову, собаку та впевнений тепер, що й експеримент з мамонтом йому під силу, передають закордонні ЗМІ.

В Усть-янського районі Якутії учасники міжнародної палеонтологічної експедиції «Яна-2012» виявили унікальні матеріали з вивчення мамонта, в тому числі живі клітини доісторичної тварини. В експедиції взяли участь фахівці з Росії, Кореї, США, Канади, Швеції, Англії.

Знахідкою відразу зацікавилися вчені, адже живі клітини кісткового мозку можуть стати джерелом молекули ДНК мамонта, а це вже півшляху до клонування доісторичної тварини.

«Ми спостерігали прямо в польових умовах, на місці розкопок, під мікроскопом цілі клітини, з чітко оформленим ядром», - розповідає керівник міжнародної наукової експедиції «Яна-2012» Семен Григор'єв.

Біохіміки з Південної Кореї заявили про свій намір клонувати мамонта. Цій темі вони присвятили роки скрупульозних досліджень. І їм вже вдалося клонувати собаку. «Поки точно терміну немає - скільки займе процес клонування, - зазначає керівник дослідницької групи з клонування мамонта Центру біотехнологій Хван Ін Сунг. - Це багато в чому залежить від того, наскільки добре збережений зразок знайдений в Якутії. Думаю, на це піде ще кілька років».

У найближчі дні фрагмент унікальної знахідки передадуть для вивчення в корейський науковий центр. Паралельно дослідження будуть проводити в Північно-Східному федеральному університеті.

Додаткові лабораторні експерименти з кістковим мозком мамонта триватимуть до кінця року. Тоді і стане відомо, чи можна клонувати тварину. Але цінними будуть будь-які висновки, говорять вчені: нові дані допоможуть відновити картину еволюції світу.

УНН