Столичний виш за результатами зовнішнього аудиту отримав сертифікат німецького товариства DQS Group — одного зі світових лідерів із сертифікації систем менеджменту. Щороку, за словами ректора Катерини Амосової, відповідність стандартові треба буде підтверджувати.

— Університет отримав сертифікат, який підтверджує, що віднині тут система управління якістю послуг відповідає вимогам стандарту. А вже ця система спрямована на те, щоб поступово поліпшувати саму якість послуг, — пояснив президент Української асоціації якості Петро Калита.

Катерина Амосова зазначає, що сертифікація вже зараз дала змогу перебудувати управлінські процеси так, аби вони були ефективнішими. «Щороку в нас проводитимуть аудит. Цикл навчання в університеті — шість років. Суспільство побачить результати через п’ять. Це наша велика відповідальність. Нині ми йдемо на непопулярні кроки: відраховуємо тих, хто не хоче вчитися», — пояснила Катерина Амосова. В університеті зокрема запроваджено систему внутрішнього аудиту, «спрямованого не на те, аби когось піймати, а щоб виявити недоліки в менеджменті й показати кращу практику, як їх усунути, зворотній зв’язок — дуже важливо», — наголосила вона.

Минулого року в університеті вперше провели анонімне анкетування серед студентів. «За його результатами, близько 14% кафедр показали рівень корупційних ризиків понад 10%. Цих кафедр позбавили преміювання», — розповіла проректор із науково-педагогічної роботи Олена Стеченко.

«На жаль, цей відсоток — вимагання з боку викладачів — існує. Але ми моніторимо, обговорюємо це відкрито на своїх вчених радах і засіданнях кафедр. Але є й інший бік. Згідно з соціологічними даними, питома вага того, що студенти купують оцінки, диплом і відпрацювання, перевищує те, що вимагають викладачі. І про це теж треба говорити. Щодо викладацького складу, то можу впевнено сказати: наш університет очищується. Але цю роботу потрібно проводити і з самою студентською спільнотою. Наша публічність — це один із найважливіших механізмів щодо того, аби викорінити це явище», — сказала Катерина Амосова.

Впровадження системи жорсткого контролю якості зумовило зменшення рівня корупції в медуніверситеті, каже Олена Стеченко. За даними анонімного анкетування, якщо торік на одній із кафедр при складанні іспитів з нею стикалися 37% студентів, то цього року — 8%. На іншій кафедрі нині 46,2% першокурсників задоволені навчанням за результатами іспитів (серед третьокурсників, які складали такі самі екзамени два роки тому, цей показник становить 29,7%). Вимоги до студентів також зросли: рівень відрахувань за результатами іспитів, незалежно від форми навчання, зріс до 7%.