Без перебільшення аферою століття можна назвати злочин, що стався на краєвидах Великого Лугу Запоріжжя, де у місцевого дитячого табору відрізали 26 земельних ділянок у півтора гектара для будівництва приватних будинків. Прикметно, всі нові господарі якимось чином довірили своє майно одній особі (угоду завірено нотаріально). Тільки втручання правоохоронців унеможливило цю оборудку майже на 10 мільйонів гривень (за оцінкою експертів).

— Прокуратура пред’явила позов Ленінському районному суду Запоріжжя щодо розподілу цих земельних ділянок, — коментує подію керівник Запорізької місцевої прокуратури №2 Роман Мазурик. — Позов заявлено під час кримінального провадження за ч. 2 ст. 364 КК України в справі колишнього заступника Запорізького міського голови, де досудове слідство фактично завершено.

За словами чиновника, залишилося допитати підозрюваного, який тривалий час перебуває на лікарняному і, за висновками медиків, з ним не можна проводити слідчі дії. Цей тодішній заступник міського голови був ще й заступником голови земельної комісії, керівником департаментів архітектури і земельних ресурсів. Він давав вказівки незаконно передати землю, що належала дитячому табору, у приватну власність. Тоді як згідно з генпланом забудови Запоріжжя їх не можна відводити під приватне будівництво. Зараз триває провадження з повернення землі законному власникові. Вже встановлено коло осіб, яким вона дісталася. Усіх допитано як свідків. Виявлено, що довіреності видавав однин і той самий нотаріус певній особі, яка займалася оформленням. Є дані, що цей нотаріус був знайомий із заступником голови. А особи, підписи яких значаться на довіреностях, запевняють, що цього посередника вони не знають і у нотаріуса не були. «Прокуратура перевіряє факт внесення завідомо недостовірних даних, — наголосив Роман Мазурик. — Визначено схему «розпилу» земельних ділянок, яку розслідуємо. Сподіваюся, повернемо землю дитячому табору громади».

Зі слів прокурора, в суди передано ще кілька подібних кримінальних проваджень. Крім земельних справ, бюджетні відносини, крадіжки комунальних коштів тощо. Так, нещодавно прокуратура пред’явила позов колишньому начальникові тервідділу освіти одного з районів Запоріжжя. Він написав листа на адресу Запорізького міського голови про відмову від земельних ділянок на території райвідділу освіти. Землю колишнього дитсадка, вартістю майже мільйон гривень, чиновник передавав під будівництво житлових будинків. Прокуратура направила два позови, один з яких задоволено, землю передано громаді.

Чиновник звернувся з проханням до всіх, хто має аналогічну інформацію, надати її територіальним підрозділам прокуратури.