На території Луганщини, підконтрольній Україні, відзначають нестачу вугілля на підприємствах паливно-енергетичного комплексу. Про це йшлося під час розширеної колегії з питань підготовки підприємств до стабільної роботи в осінньо-зимовий період 2015—2016 року. «Особливо гостро постала проблема енергобезпеки, газопостачання, проблема забезпечення котелень області вугіллям, оскільки більшість вугледобувних підприємств залишилася, на жаль, на не контрольованій Україною території. Але ми зобов’язані розв’язати всі проблеми. І в нас ще є час», — заявив заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко.

За наявними даними, завдання заготовити 4718 тонн вугілля поки що виконано на 10%. Але заступник голови облдержадміністрації Олександр Голуб висловив упевненість, що «до 1 жовтня всі котельні будуть готові».

За його словами, підготовку комунального господарства, загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів уже виконано на 100%. Наближаються до такого показника й лікувальні установи.

Але роботі комунальників перешкоджають постійні обстріли населених пунктів Станично-Луганського, Новоайдарського й Попаснянського районів.  Наприклад, внаслідок обстрілів у Новоайдарському районі було пошкоджено газопровід. Без газу залишаються села Трьохізбенка, Кряківка та Сокільники (понад тисяча абонентів). На сьогодні проектно-кошторисну документацію відновлення газопроводу майже розроблено. Але загальна вартість робіт перевищує 18 мільйонів гривень. Джерела фінансування поки що немає.

«Тому ми пропонуємо жителям українських сіл на лінії розмежування перейти з газу на альтернативні види палива», — підкреслює Олександр Голуб.

Він обіцяє, що органи місцевої влади сприятимуть закупівлі та заготівлі вугілля. На щастя, погода дозволяє цю роботу провести максимально ефективно.

Олена ПАВЛОВА
для «Урядового кур’єра»