ШТУЧНЕ М'ЯСО. Голландські науковці використали стовбурові клітини, щоб створити смужки м’язової тканини і вперше в світі представити вирощену в лабораторії котлету.

Результати досліду можуть представити вже цього року.

Мета дослідження – розробити ефективніший за тваринництво спосіб виробництва м'яса.

Виступаючи на великій науковій конференції в Канаді, професор Марк Пост сказав, що штучне м'ясо може до 60% зменшити вплив м'ясної індустрії на довкілля.

«Ми отримаємо неймовірно багато в плані ресурсів», - сказав він.

Команда професора Поста з Маастрихтського університету в Нідерландах виростила невеликі шматочки м'язів довжиною близько 2 см, шириною 1 см і товщиною майже 1 мм.

Ці білуваті смужки на вигляд схожі на м'ясо кальмарів. До осені дослідники планують виготовити штучну котлету, поєднавши шматочки м'язів з кров'ю і синтезованим жиром.

Вартість виробництва такої котлети складе понад 300 000 доларів, але професор Пост каже, що після того, як процес публічно продемонструють, техніка виготовлення буде вдосконалена і затрати скоротяться.

Виступаючи на прес-конференції, професор Пост розповів, що навіть думав про те, аби попросити відомого кухаря Гестона Блюменталя зготувати цю котлету.

«Ми робимо це не для того, щоб показати життєздатний продукт, а щоб показати, що ми насправді можемо це робити», - сказав він Бі-Бі-Сі.

«Після того нам доведеться вкласти багато роботи і грошей, щоб процес став ефективним, а тоді ще й економічно вигідним», - додав він.

Ефективне м'ясо

Для чого ж тоді використовувати такі високотехнологічні методи для виробництва м'яса, якщо протягом тисяч років з цим завданням успішно справлялося тваринництво?

Справа в тому, що більшість науковців, які досліджують їжу, вважають, що сьогоднішні методи виробництва харчів не мають перспективи.

За деякими підрахунками, щоб задовольнити потреби дедалі більшого населення планети, виробництво їжі має подвоїтися протягом наступних 50 років. За цей час кліматичні зміни, скорочення запасів питної води та зростання урбанізації ускладнять виробництво харчів.

Професор Шон Смуклер з Університету Британської Колумбії каже, що особливо складно буде з жителями Азії та Африки, оскільки їхні потреби в м'ясі стрімко збільшуватимуться одночасно зі зростанням рівня життя у цих регіонах. На його думку, рішенням може стати вирощування м'яса в лабораторіях.

«Це допоможе зменшити навантаження на землю, - сказав він BBC. – Усе, що не дає перетворювати дику землю на сільськогосподарські угіддя, - це добре».

Як твердить професор Пост, вирощування штучного м'яса може зрештою опинитися ефективнішим, ніж його виробництво традиційним способом. Нині для того, щоб виробити 15 г тваринного білку, свиням чи коровам потрібно згодувати 100 г рослинного білку, тобто ефективність складає 15%. Він вважає, що в плані енергетичної ефективності показник штучного м'яса складатиме 50%.

Рослинна їжа

То як смакуватиме штучна котлета?

«Спочатку воно (штучне м'ясо) буде ніяким на смак, - каже професор Пост. – Думаю, нам доведеться окремо попрацювати над смаком, спробувавши визначити, які складники м'яса насправді відповідають за смак, і проаналізувати, з чого складається смужка штучного м'яса і чи можна змінити її склад».

Якщо технологію запустять, це допоможе зменшити кількість тварин, яких вирощують на фермах, а потім забивають, каже професор Пост.

Однак Девід Стіл, президент природозахисної організації Earthsave Canada, каже, що таких же результатів можна досягнути, якщо люди їстимуть менше м'яса.

«Хоча я справді вважаю, що цей високотехнологічний підхід має явні переваги - особливо, над промисловим тваринництвом - у плані довкілля і добробуту тварин, все ж для мене очевидно, що альтернативні шляхи з використанням рослин… мають істотні переваги над штучним м’ясом», - сказав він.

Доктор Стіл, інша професія якого - молекулярний біолог, стурбований, що для того, аби не допустити гниття в штучному м'ясі, доведеться використовувати шкідливий для здоров'я рівень антибіотиків та протигрибкових препаратів.

ВВС ua