Національний розпис на човні став щасливим для Юрія Чебана і нашої олімпійської команди.

На рахунку української збірної на Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро є друга золота медаль. Наш спортсмен Юрій Чебан став олімпійським чемпіоном у змаганнях із веслування на каное. Він подолав дистанцію 200 метрів за 39, 279 секунди.

Другим до фінішу прийшов азербайджанець Валентин Дем’яненко, який народився і починав свою спортивну кар’єру в Україні. «Бронзу» взяв бразилець Ісакіяк Кейрос Дос Сантос.

Президент Петро Порошенко висловив захват і гордість з приводу «золотої» перемоги Юрія Чебана. «Перемога!!! Юрій Чебан приносить ще одне «золото» Україні! Пишаємося нашим спортсменом!», — написав глава держави на своїй сторінці у Facebook. З чудовим результатом Юрія Чебана привітав і глава українського уряду Володимир Гройсман на Урядовому порталі: «Сердечно вітаю Юрія Чебана з переконливою перемогою та бажаю нашим спортсменам досягнення нових висот на радість вболівальникам і всієї країни!»

Юрій Чебан народився у липні 1986 року в Одесі. Він захищає кольори Центрального спортивного клубу Збройних сил України. Юрій успішно виступив на двох попередніх Олімпіадах, виборовши «бронзу» Олімпійських ігор—2008 у Пекіні, а також «золото» Олімпіади—2012 у Лондоні, повідомляє УНІАН.

Спеціально до участі на Олімпійських іграх у Ріо Юрій Чебан розмалював своє каное у патріотичному стилі: на ньому зображено козака з булавою на тлі кольорів національного прапора України.

«Був дуже великий вибір, чим розмалювати свій човен. Але я подумав: «Навіщо мені якісь рибки й акули? У мене є шикарна, красива країна, і я хочу розфарбувати свій човен у національні кольори», — розповів Юрій Чебан.

 

Блискуча перемога в Ріо стала для 30-річного Юрія Чебана особливою ще й тому, що він вирішив завершити свою спортивну кар’єру. Про це він  повідомив в інтерв’ю прес-службі НОК України. «Ця Олімпіада дуже зворушлива для мене, бо вона остання в моєму житті. І я хотів завершити кар’єру саме на такій мажорній ноті. Хочу подякувати всім, хто вірив у мене й підтримував», — сказав Юрій Чебан. 

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»