СПІВПРАЦЯ. Нещодавно на Тарханкутській вітроелектростанції, яка розташована неподалік селища Чорноморське, завершилося будівництво двох вітроагрегатів потужністю 4 МВт/г. До реалізації проекту вартістю понад 108 млн  гривень долучилися три держави: Україна, Японія та Південна Корея.

Всі будівельно-монтажні роботи — дороги, інженерні мережі, комунікації, фундаменти — виконало держпідприємство «28 УНР», що входить до структури Міністерства оборони України. Інвестором стала японська компанія Тоshiba, яка теж брала безпосередню участь у будівництві, а південнокорейський Unison здійснив поставку обладнання. Спеціалісти цієї компанії також були частково залучені до монтажних і налагоджувальних робіт.

Вітряки вражають своїми розмірами і майже безшумним режимом роботи.  Висота кожного агрегату становить 80 метрів, а діаметр лопатей — 88 і  93 метри. На думку фахівців, ці машини спроможні забезпечити електроенергією весь Чорноморський район.

Збудували 12-у чергу Тарханкутської ВЕС досить швидко: від початку проектування до запуску пройшло 9 місяців. Сьогодні  відбувається процес тестування вітряків, які найближчим часом уведуть в експлуатацію — розпочнеться генерація електроенергії та надходження її до загальної мережі.

Голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов, коментуючи подію, зауважив, що автономії треба довести частку альтернативної енергії до 10%.  Адже для цього є землі, не придатні до використання в сільському господарстві, а також відповідний клімат. Він також укотре наголосив, що вітроенергетика — один з найбільш перспективних напрямків для півострова. У свою чергу надзвичайні та повноважні посли Японії і Південної Кореї, що взяли участь у заході, подякували кримській владі за підтримку в реалізації проекту. «За своєю суттю цей проект — приклад успішної співпраці трьох країн. Упевнений, що це стане великим вкладом у розвиток економіки та енергоринку як Криму, так і України загалом», — підкреслив Посол Японії в Україні Саката Тоіті.