Про те, що під час цьогорічної вступної кампанії на майбутніх абітурієнтів чекають деякі новації, повідомила журналістам під час брифінгу перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун. Так, випускники 2016-го та минулих років зможуть подати документи для вступу до вишів з 11 по 28 липня. Важливо, що відтепер вступники подаватимуть заяви тільки в електронній формі: документи в паперовому вигляді до приймальних комісій університетів треба буде принести лише після зарахування. Окрім абітурієнтів, які вступатимуть за іспитами або співбесідою.

Наступна новація: вже не встановлюватимуть обмеження стосовно кількості вишів, до яких можна подати заяви на вступ (як і раніше, всього 15 заяв), проте обмежено кількість спеціальностей — до п’яти у кожному університеті. Не слід забувати, що вступник повинен присвоїти власним заявам пріоритетність: від 1 до 15. Так, перша заява вважатиметься найбільш пріоритетною для вступу. Цей механізм, запроваджений профільним відомством торік, добре спрацював під час торішньої вступної кампанії й допоміг уникнути так званого ручного розподілу бюджетних місць під час кількох хвиль зарахування. Також цьогоріч абітурієнти вступатимуть у виші за новим переліком галузей знань і спеціальностей. Тепер ширша спеціальність дасть змогу студентові здобути більше знань та вмінь, а в майбутньому успішно працевлаштуватися.

За словами Інни Совсун, міністерство вже сформувало обсяги держзамовлення, враховуючи пропозиції університетів та зменшення кількості вступників на 15% порівняно з минулим роком. Кількість бюджетних місць зменшиться на 10,8% — скорочення стосуватиметься в першу чергу суспільно-гуманітарних спеціальностей, за якими є надлишок на ринку праці. Держзамовлення буде збережено за інженерно-технічними та природничо-математичними галузями знань. Тож ці пропозиції МОН надіслало на погодження до Мінекономіки.

Також цьогоріч до вишів можна подати сертифікат ЗНО тільки 2016 року. Проте ці сертифікати будуть дійсними й наступного року. Хоч міністерство скасувало позаконкурсний вступ і цільовий прийом до вишів, окремі категорії вступників матимуть змогу вступити без ЗНО — за результатами вступних іспитів. Це діти із серйозними захворюваннями, які фізично не в змозі скласти незалежне тестування, воїни АТО, демобілізовані в цьому році і які не встигли зареєструватися на ЗНО, та діти-сироти.

Щоб залучити до української освіти випускників з тимчасово окупованого Криму та з непідконтрольної території Донбасу, профільне відомство створює для цієї молоді додаткові можливості. Приміром, юні кримчани матимуть право здобути вищу освіту на конкурсних засадах у межах певних квот. Для дітей із непідконтрольної території Донбасу, які не змогли скласти тести під час основної сесії, продовжено термін реєстрації до 20 травня. За бажання такі абітурієнти зможуть вступити без сертифіката ЗНО за вступними іспитами, але тільки у визначені університети — переміщені із зони бойових дій.

Загалом у 2016-му востаннє виші здійснюватимуть набір на освітньо-кваліфікаційні рівні молодшого спеціаліста й спеціаліста — це прописано у новому законі про вищу освіту. Надалі перші стануть молодшими бакалаврами, а другі — магістрами.