РЕАГУВАННЯ. Підприємства Харківщини скорочують борги  із заробітної плати. За минулий місяць вони зменшилися  майже на 35 млн грн.  Більш ніж на 11 млн грн скоротився борг із внесків до Пенсійного фонду. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації  Ігор Шурма.  Однак, за його словами, суми заборгованостей в області залишаються ще досить суттєвими.  Підприємства та організації винні своїм працівникам  118 млн грн, а їх борг Пенсійному фонду становить  понад 280 млн грн.

Основна маса боргів, як поінформував Ігор Шурма, зосереджена на трьох сотнях державних підприємств, і обласна влада, на жаль, не має повноважень втручатися в цю ситуацію. Отож  доводиться залучати до співпраці контролюючі органи регіону, що дає плідні результати.  Наразі заходами контролю охоплено всі підприємства-боржники. За результатами  422 спільних перевірок дотримання трудового  та пенсійного законодавства до органів прокуратури  направлено матеріали  на 205 керівників підприємств, у тому числі й на 138 керівників підприємств-боржників. Вжито 149 заходів  прокурорського реагування. Порушено 20 кримінальних справ  щодо ДП «ХЕМЗ», ЗАТ «Краснопавлівський молокозавод», ЗАТ «Харківський завод  «Будгідравліка» та інших. Кримінальні справи  миттєво подіяли на боржників: 48 підприємств повністю погасили свою заборгованість. Серед них — науково-виробнича фірма  «Сигнал-Д», КП «Харківський вагоноремонтний завод», Український  науково-дослідний інститут екологічних проблем  і ще низка організацій.

«Невже ж для того, щоб зарплата виплачувалася, необхідно порушувати кримінальні справи?» — обурюється Ігор Шурма. Але реальність, як показує практика, саме така.

За порушення пенсійного законодавства до адміністративної відповідальності на Харківщині у першому півріччі  ц. р. притягнуто 851 особу. На директорів 26 підприємств подано матеріали на розірвання контрактів. А 23 керівникам підприємств-боржників загрожує притягнення до кримінальної відповідальності.