АКЦЕНТ

Світова спільнота визнала легітимність виборів, однак на 14 сторінках розписала й недоліки

Катерина ЦАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»

Є всі підстави стверджувати, що парламентські вибори в Україні визнані міжнародною спільнотою як такі, що відбулися, і є легітимними. Про це сказав на урядовому брифінгу міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

«Що стосується завершальної заяви місії спостереження ОБСЄ, Ради Європи, НАТО, Європарламенту, то це доволі обсяговий документ —  майже 14 сторінок, — зазначив міністр. — У ньому, як і в інших доповідях цих інституцій, містяться позитивні та критичні оцінки перебігу виборчого процесу в Україні».

За його словами, фахівці високо оцінили створення належної законодавчої бази для проведення демократичних виборів, надання громадянам України можливості вільно обирати серед різних політичних партій, організацію підрахунку голосів безпосередньо у день виборів. «Ці ключові моменти свідчать про відсутність спотворення волевиявлення громадян», — переконаний керівник зовнішньополітичного ві?домства.

А критичні зауваження та рекомендації влада ретельно опрацює у взаємодії з відповідними інституціями для виправлення недоліків та забезпечення демократичності вже майбутніх виборів.

Окремо йшлося про створення необхідних умов для діяльності міжнародних спостерігачів. Костянтин Грищенко зазначив, що для них було спрощено процедуру в’їзду до країни, оформлено безкоштовні візи, надано логістичну та організаційну підтримку. За його словами, на виборах були присутні 3797 міжнародних спостерігачів, і ця кількість безпрецедентна порівняно з минулими виборами в Україні та країнах — членах ОБСЄ.

Говорячи ж про процес волевиявлення за кордоном, міністр резюмував: для тих українців, які перебували за межами країни у день виборів, в українських дипломатичних та консульських установах у 77 державах сформовано 116 закордонних виборчих дільниць. А правом проголосувати скористалися приблизно 20 тис. громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за її межами.

Окрім цього, Костянтин Грищенко зазначив, що саміт Україна — ЄС не скасовано: «Наші європейські партнери повідомляють, що вони зацікавлені в максимальному насиченні порядку денного цього саміту. Питання проведення і вибору оптимального та кращого часу обговорюють і в Брюсселі, й у столицях ЄС».