Кризовий енергетичний штаб розробив комплексний план заходів для зменшення споживання та заміщення природного газу підприємствами теплопостачання, промисловими споживачами, бюджетними установами, організаціями та населенням. Як повідомили у прес-службі Мінрегіону, відповідний документ обговорили на засіданні штабу.

За словами віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана, проект містить як технічні заходи із заміщення споживання природного газу альтернативними видами палива, так і ті, які стосуються розробки необхідного нормативно-правового забезпечення, що стимулювало б заощадження та заміщення газу. Найближчим часом цей документ штаб направить на розгляд уряду.

Високопосадовець також поінформував, що Мінрегіон розробив проект постанови «Про стимулювання заміщення природного газу у сфері теплопостачання», мета якої — державна підтримка вітчизняного виробника, створення нових робочих місць та розвиток вітчизняної економіки.

Якого ефекту очікують від запропонованих змін, пояснив заступник керівника відомства Андрій Білоусов. Арифметика проста: середньозважений тариф на виробництво теплової енергії становить 912,6 гривні за гігакалорію, для населення — 314 гривень. Різниця вартості імпортованого природного газу в сумі 598 гривень за кожну вироблену гігакалорію дотується з державного бюджету «Нафтогазу». Якщо перевести котельні з використання імпортного природного газу на інші види палива, можна досягти зниження вартості теплоенергії на 10%, що скоротить дотації з державного бюджету на 15%.