Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»

Верховна Рада ухвалила за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України». Про документ, підготовлений Міністерством юстиції, розповів під час брифінгу в Кабінеті Міністрів керівник правового відомства Павло Петренко. Він назвав ухвалення цього законопроекту одним із кроків, які повинні забезпечити перехід України до наступної фази діалогу щодо лібералізації візового режиму з боку Європейського Союзу.

«Положення документа найповніше відображають рекомендації експертів Європейської комісії. А тісна співпраця з ними дала змогу узгодити національне законодавство з європейськими стандартами у цій сфері», — сказав Павло Петренко.

Окрім цього, міністр розповів про основні запропоновані зміни до антикорупційного законодавства. Передовсім Міністерство юстиції пропонує підвищити санкції для фізичних і юридичних осіб за кримінальні корупційні правопорушення. Для цього відомство вважає за потрібне запровадити як альтернативний вид покарання позбавлення волі.

Також заплановано встановити універсальну юрисдикцію щодо злочинів, які вчиняють за кордоном. А ще новий закон має поширити правила спеціальної конфіскації на злочини, що стосуються легалізації та відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом.

Павло Петренко окремо наголосив, що згідно з антикорупційним документом слід буде переглянути підхід до реалізації фінансового контролю за доходами та витратами публічних посадових осіб. Зокрема йдеться про запровадження зовнішнього контролю щодо декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

«Якнайшвидше ухвалення цього законопроекту в цілому сприятиме підвищенню ефективності системи запобігання і протидії корупції, а також забезпечить наближення України до запровадження ЄС безвізового режиму для наших громадян», — означив позицію держави міністр.