Диво-машина вирушає на Донбас. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

Із Сум у зону АТО відправили десантно-штурмову машину «Крокодил», яку виготовили спільними зусиллями волонтери, меценати, благодійники слобожанського краю. Ініціатива зародилася майже рік тому. За її практичне втілення взявся відомий конструктор сумчанин Павло Шапошников. Разом з однодумцями довго працював над машиною, яка була б зручною у воєнній обстановці і відповідала критеріям бойової одиниці.

Узявши за основу автомобіль ГАЗ-66, умільці сконструювали принципово нову ексклюзивну машину, яку можна задіювати під час бою, для транспортування поранених, як пересувний блокпост. Її оснащено броньованим склом 6-го класу, вона витримує удари набоїв калібру 7,62 мм, тож за деякими параметрами не поступається аналогам техніки, яку мають на озброєнні війська НАТО.

А ось ціна її — орієнтовно 800 тисяч гривень, що в десятки разів менше порівняно із закордонними зразками. Якщо «Крокодил» успішно зарекомендує себе на практиці, то, можливо, його виготовлення поставлять на потік. Зовні машина справді трохи нагадує крокодила, особливо передня частина. Та й агресивність на полі бою теж не буде зайвою.