Пасажирський теплохід «Вalmoral» став першим круїзним судном-тисячником, яке відвідало Одесу після трагічних подій 2 травня. Після масового вбивства в Будинку профспілок протягом місяця в місті цілковито панував мертвий сезон для круїзерів. Лише 5 червня до одеського порту наважилася зайти грецька круїзна яхта «Variety voyager».

До Одеси зайшла... перлина з моря. Фото прес-служби Одеського морського порту

Потому Одесу двічі відвідував круїзний лайнер під багамським прапором «Star pride», що мав майже 200 пасажирів на борту, здебільшого громадян США. Швартувалася тут і яхта «Harmony G» (прапор Греції), що привезла до Одеси 38 туристів, теж переважно американців.

Утім, «Balmoral» — принципово більше судно, ніж попередні. На ньому до Одеси завітали відразу 1143 пасажири, здебільшого британські піддані.Судно стало всесвітньо відомим після того, як у квітні 2012-го повторило рейс знаменитого «Титаніка» на честь 100 роковин загибелі цього морського колоса.

Є надія, що візит лайнера до Одеси розпочне поновлення круїзних суднозаходів до міста — одного з туристичних центрів на карті чорноморських круїзів. А для України після анексії Криму — ще й фактично єдиного. Надто коли говорити про прийом таких великих суден, як «Balmoral». Політична нестабільність у країні і особливо події «чорної п’ятниці» 2 травня поставили хрест на «круїзному» рекорді, який прогнозували на цей рік: зі 154 задекларованих суднозаходів підтвердження не отримала й половина. Втім, візит такого гіганта, як «Balmoral» — це вже серйозна заявка на подолання круїзного колапсу.