Про співпрацю у реформуванні культурної політики та практичної реалізації програми «Креативна Європа» домовилися під час зустрічі віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко і керівник програми ЄС — Східне партнерство «Культура» Террі Сандел. Сторони обговорили адаптацію європейського досвіду формування культурної політики та залучення можливостей європейських інституцій і програм під час здійснення реформ в Україні. Йшлося також про перспективи приєднання України до програми ЄС «Креативна Європа».

В’ячеслав Кириленко наголосив на важливості залучення європейських експертів, зокрема з досвідом роботи у країнах Східної Європи, до роботи  Ради реформ при Міністерстві культури. «Це сприятиме досягненню найкращих результатів у співпраці міністерства, представників ЄС та української громадськості», — пояснив свою позицію урядовець.

Він наголосив на відкритості процесу формування Ради реформ: «Ми готові до співпраці з експертами Реанімаційного пакета реформ і Платформи стратегічних ініціатив «Культура — 2025», активістами інших організацій у Громадській раді реформ задля конструктивного діалогу з комплексного реформування Міністерства культури».

Террі Сандел висловив всебічну підтримку діяльності Міністерства культури з напрацювання консолідованого варіанта Довгострокової стратегії розвитку української культури і погодився всіляко сприяти діалогу між відомством та громадськістю. Керівник європейської програми зауважив, що у реформуванні культурної сфери важливо досягти високого рівня довіри між усіма зацікавленими у реформах сторонами.

При цьому Міністерство культури має відігравати стратегічну й організаційну роль з огляду на об’єднавчий потенціал культури в українському суспільстві. Також Террі Сандел зауважив, що завдяки активній позиції Міністерства культури підписання Програми ЄС «Креативна Європа» з Україною можливе вже у вересні-жовтні цього року.

У зв’язку з цим він запропонував надати практичну допомогу у створенні національного бюро програми «Креативна Європа» в Україні, повідомляє прес-служба Міністерства культури.

У ході зустрічі Террі Сандела було запрошено стати співорганізатором «круглого столу» щодо практичної реалізації Програми ЄС «Креативна Європа», який планують провести восени після підписання документа.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»