Павло ПОСТНІКОВ
для «Урядового кур’єра»

Урок у п’ятому «Б» так і не розпочався — одна бронебійно-запальна куля потрапила в будівлю школи № 56 міста Щастя, друга — прямо в кабінет географії, де зібралися учні. Буквально за кілька хвилин прибігли стривожені батьки. На щастя, ніхто не постраждав, якщо не зважати на переляк, який, схоже, стає постійним супутником дітвори в містечках, розташованих поблизу лінії фронту.

Куля, що пробила, на щастя, лише шкільне вікно у Щасті. Фото Костянтина РЕУЦЬКОГО

Який божевільний «сценарист» змушує знаряддя розвертатися в бік дитячих навчальних закладів, покаже час. Але фактично навчальний рік, який у школах міста зі звучним ім’ям розпочався 16 вересня, тривав лише два тижні і тепер ризикує обірватися — батьки бояться відпускати дітей вчитися писати і читати, складати і множити, а також розглядати на карті, де яка країна. У Щасті, а також у Попасній, де актуальнішою є «місцева географія», згідно з якою щоранку сусіди повідомляють один одному, звідки стріляли, яких змін зазнала «лінія фронту» за околицею і звідки тепер чутно вибухи і кулеметні черги.

Певний час занять у школах Щастя та Попасної не буде — таким є розпорядження обласного управління освіти. У Щасті протягом останніх тижнів школа вже двічі постраждала від обстрілу, а недавно на шкільному подвір’ї ще й міна розірвалася. У Попасній рішення призупинити навчання було ухвалене теж після чергового обстрілу.

І тільки на тій території Луганщини, яку контролюють Збройні сили України, працюють 99% шкіл. Як повідомляє Департамент освіти і науки, на 1 жовтня в області у 288 школах навчається 54 700 учнів.