У своєму традиційному інтерв’ю вітчизняним телеканалам Президент Петро Порошенко докладно зупинився на започаткуванні роботи Групи стратегічних радників. Вона покликана пришвидшити вітчизняні реформи, спрямовані на імплементацію Угоди про асоціацію та наближення нашої держави до критеріїв членства в Євросоюзі.

До її складу увійшли Лєшек Бальцерович та Іван Міклош. Саме вони стояли свого часу біля витоків кардинальних економічних перетворень, що вивели Польщу і Словаччину на абсолютно новий рівень, який сприяв входженню до європейської родини.

Петро Порошенко не приховує довіри до цих фахівців. Під їхнім керівництвом активізується робота над впровадженням комплексних перетворень і над комунікаційною стратегією. Разом із ними працюватимуть і наші спеціалісти. Власне, вони й становитимуть більшість у цій групі, аби якомога глибше розкрити свій потенціал.

«Це будуть не лише представники громадянського суспільства, а й реформатори з позицією заступників міністра, які матимуть змогу завдяки безпосередньому діалогу розробляти цю позицію. Це була моя пропозиція, і я був дуже задоволений, що її сприйняли й реалізували», — зазначив Президент.

Говорив він і про боротьбу з корупцією загалом і про роботу державних підприємств та корупцію в них зокрема. У цьому контексті Президент сподівається, що ефективніше управління такими підприємствами істотно знизить рівень зловживань. Сприятиме цьому й призначення нових керівників з європейським і реформаторським мисленням.  

Не обійшлося, звичайно, й без теми повернення українського суверенітету на Донбас та відновлення територіальної цілісності країни, процесу, який не має альтернативи. Але початок політичного врегулювання ситуації можливий лише після виконання й дотримання проросійськими бойовиками всіх пунктів мінських домовленостей.

«Ми в жодному разі не можемо легітимізувати російську окупацію через механізм псевдовиборів на кшталт кримського псевдореферендуму або псевдовиборів 2 листопада 2014 року. Ми цього не допустимо», — наголосив Петро Порошенко.

Адже головна передумова — це сталий режим припинення вогню й дотримання безпекових критеріїв не лише вздовж лінії зіткнення, а й на всій окупованій території. Цю нашу позицію підтримують і партнери по нормандському формату та США, повідомляє департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Водночас констатовано, що чинна Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ не в змозі забезпечити виконання вищезазначених пунктів. Обстріли тривають, а місії не завжди вдається зафіксувати ці порушення бойовиків. Саме тому наша сторона наполягає на запровадженні нової спеціальної поліцейської місії. Лише вона здатна забезпечити довгоочікуване стале припинення вогню й безпеку, відведення важкої військової техніки та виведення російських окупаційних військ, відновлення контролю над українсько-російською частиною кордону.

Крім ефективного моніторингу лінії зіткнення та задля встановлення реального місця і напрямку обстрілів, порушників режиму припинення вогню, забезпечення можливості швидкого реагування поліцейська місія ОБСЄ має виставити постійно діючі озброєні пости в місцях відведення важкої техніки та на неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону з метою припинення постачання бойовикам російської техніки і боєприпасів.

«Завдання роботи поліцейської озброєної місії має три етапи. Перший — безпековий компонент. Другий — підготовка й проведення виборів, забезпечивши вільне волевиявлення громадян: можливість проведення повноцінної кампанії, доступ до ЗМІ, виборців, забезпечення роботи й захист виборчих комісій, дотримання критеріїв свободи та справедливості волевиявлення. І третє — забезпечення етапу передачі влади новообраним представникам українського Донбасу», — вважає Петро Порошенко.

Не приховував він і оптимізму щодо вирішення питання з ухваленням необхідного законодавства та затвердженням нового Генерального прокурора. Він сподівається, що Верховна Рада спроможна ухвалити рішення і внести зміни до законодавства, які дадуть змогу новим чесним людям прийти до системи прокуратури. «Переконаний в тому, що здорові сили в українському парламенті зможуть зробити це», — наголосив глава держави.