Кремлівська пропаганда особливо ненавидить галичан за їхню самовіддану та непохитну любов до рідної України, тож чіпляє на них найстрашніші ярлики. Але їм, як писав колись Павло Тичина, своє робить — бути патріотами своєї незалежної держави та шанувати інші народи, в тому числі й російський. Це вкотре засвідчила чергова акція молодіжних організацій Тернопілля. Цього разу юнаки й дівчата з трояндами та гвоздиками вирішили зустріти на  залізничному пероні в обласному центрі пасажирів потяга Львів — Москва. У руках молоді тернополяни тримали також транспаранти, написані українською, російською та англійською мовами, якими заявляли, що вони за мир, стверджували «Крим — це Україна» та висловлювали своє багатоголосе «Ні!» війні. Деякі з російських пасажирів, вийшовши на залізничну платформу, навіть обнімали молодих у вишиванках. Один з тих, хто здійснював поїздку в московському потязі, заспівав популярні «Два кольори», його одразу ж підтримали тернопільські юнаки та дівчата. Отак просто на пероні враз вийшов імпровізований концерт.

Червоні троянди від тернополяг - провідниці потяга Львів - Москва. Фото Ігоря КРОЧАКА

Коли  потяг рушив у дорогу, учасники акції спрямували свою ходу до середмістя Тернополя, де з 1959 року стоїть пам’ятник великому російському поету Олександрові Пушкіну. Тут зорганізували невеликий мітинг на підтримку територіальної цілісності України, висловили протест проти окупаційних дій Росії.

Принагідно зазначити, що біля пам’ятника Пушкіну просто не могли не звучати його вірші. Російську культуру на Тернопільщині люблять та шанують. Саме на цьому загострювали увагу учасники іншого заходу — літературного. «Україна та Росія — разом, але з культурною Росією», — зазначив, зокрема, актор Микола Булат.