ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ. У сфері експорту в Україну автомобілів, вироблених у країнах ЄС, досягнуті домовленості щодо поступової лібералізації режиму торгівлі із паралельним вжиттям захисних заходів на українському ринку. Про це заявив Урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій Пятницький за результатами проведення 18-го раунду переговорів про створення ЗВТ з ЄС, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в Брюсселі. 

 "Лібералізація триватиме 10 років. Щодо періоду застосування захисних заходів у двосторонній торгівлі автомобілями йдеться про формулу "10+3+2". Вона передбачає можливість, при досягненні певних критеріїв, пов'язаних з обсягами постачання і часткою на ринку, повертатися до повного мита. Відповідно до формули, такий режим буде подовжено на 3 роки після завершення десятирічного перехідного періоду лібералізації. І ще 2 роки українська сторона матиме право застосовувати захисні заходи, якщо буде доведено завдання шкоди", - пояснив В. Пятницький. 

Як повідомляло агентство, 23 вересня у Брюсселі завершилася активна фаза останнього,18-го, раунду переговорного процесу щодо створення ЗВТ між Україною і ЄС. Як заявив керівник переговорної групи з української сторони В. Пятницький, на сьогодні вирішені усі концептуальні та більшість технічних питань щодо майбутньої угоди. 

Андрій Лавренюк, БРЮССЕЛЬ. 25 вересня 2011 року.