Співробітники СБУ вилучили комплекс обладнання, яке незаконно використовували для прослуховування телефонних розмов опозиційних лідерів та активістів під час Майдану. Про це заявив голова СБУ Василь Грицак, повідомляє прес-центр СБУ.

«У ході проведення спецоперації у Києві затримано групу осіб на чолі з підполковником СБУ, яка займалася незаконним прослуховуванням. У них вилучено сучасний спеціальний комплекс для зняття даних на каналах мобільного зв’язку (GSM). За оперативною інформацією, до України комплекс потрапив контрабандним шляхом за безпосередньої участі спецслужб РФ», — ідеться в повідомленні.

Затримані особи, які займалися незаконним прослуховуванням, мусять відповісти сповна. Фото з сайту ukrinform.ua

У відомстві також розказали, що перевіряють інформацію про можливу участь колишнього глави СБУ Якименка у ввезенні спецтехніки в Україну. Зазначено, що аналогів такої спеціальної системи перехоплення в Україні немає. «Її виготовила ??підконтрольна спецслужбам РФ фірма, зареєстрована в Новій Зеландії», — зазначили в СБУ.

Порушено кримінальне провадження за статтею 359 (незаконне придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу України. Устаткування відправлено на експертизу, зокрема для виявлення, кого саме прослуховували зловмисники під час Революції гідності і до останнього моменту, коли цей комплекс було вилучено.

Нагадаємо, 16 липня СБУ вилучила в Києві комплекс обладнання для незаконного прослуховування. Його було виготовлено без оформлення офіційної документації на одному з українських підприємств. Техніку вилучили й направили на експертизу. Третій спецкомплекс для прослуховування, який СБУ вилучила протягом тижня, знайдено 17 липня в офісі однієї з київських компаній під час обшуку.