Затверджено остаточний список претендентів на здобуття Шевченківської премії 2014 року. П’ятьох представників цього списку Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка відібрав з одинадцяти номінантів, які пройшли третій тур. А відзнаки лауреатів вони отримають після оприлюднення відповідного указу Президента України в особливо епохальний час — коли всі українці та міжнародна громадськість святкуватимуть 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря.

Отож такої честі удостоєні в номінаціях: «Література» — Мирослав Дочинець із Мукачевого за романи «Криничар. Діярюіш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії» і «Горянин. Води господніх русел»; «Літературознавство і мистецтвознавство» — Ірина Гаюк зі Львова за книжку «Ілюстрована енциклопедія вірменської культури в Україні»; «Музичне мистецтво» — Людмила Монастирська з Києва за виконання провідних партій в оперних виставах Національної опери України в сезонах 2009–2013; «Образотворче мистецтво» — Любомир Медвідь зі Львова за цикл художніх творів «Ремінісценції»; «Театральне мистецтво» — Василь Василенко (диригент-постановник), Марія Курочкіна (режисер-постановник), Людмила Стрельцова (хормейстер-постановник), Василь Рябенький (художній керівник проекту), Тетяна Плеханова (виконавиця партії Зенти) за оперу Р. Вагнера «Летючий голландець» у Донецькому національному академічному театрі опери та балету імені А. Солов’яненка.

На кожну з п’ятьох переможних номінацій чекає грошова винагорода, удвічі більша, ніж торік, — 520 тисяч гривень. Географічно цього року лідер щодо Шевченківської премії Львів — там двоє претендентів на лауреатство, а жанрово — оперне мистецтво, де відзначено представників двох національних театрів: з Києва і Донецька.