КОНФЕРЕНЦІЇ

Уряд посилив вимоги до лікувальних установ
щодо протиепідемічних заходів у літній період

Про це на відеоконференції з керівниками управлінь охорони здоров’я Одеської, Львівської, Харківської, Дніпропетровської областей повідомив міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко. Прем’єр-міністр Микола Азаров вимагає від медиків суворого дотримання протиепідемічної безпеки. У разі спалахів кишкових інфекцій керівники медичних установ будуть суворо покарані.

Міністр обговорив з представниками обласних управлінь охорони здоров’я шляхи та перспективи реформи медичної галузі.

За його словами, реформа в масштабах всієї країни почнеться в 2014 році. Зараз проходить її апробація в пілотних областях, проводиться аналіз теоретичних розробок реформи, готується законодавча база.

— Зараз Міністерство охорони здоров’я розробляє нові умови проведення тендерів, визначає номенклатуру ліків, ціни закупівель, — повідомив Олександр Аніщенко. — Крім того, ми проаналізували, які існують потреби в тих чи інших ліках. Перш за все, це засоби імунопрофілактики, онкологічні та нефрологічні препарати. По тих напрямках, де відчувається нестача, будемо проводити торги в прискореному режимі. Протягом 2 тижнів плануємо закінчити закупівлю вакцин. Договори укладено на 100,9 млн. З середини липня ми почнемо отримувати вакцини. Основний обсяг отримаємо до середини вересня. Проте, аби задовольнити річну потребу, необхідно - 422 млн грн. Тому ми звернулися до Кабінету Міністрів з проханням виділити додаткові кошти.

Реформа медичної галузі передбачає розподіл медичної допомоги населенню на первинний, вторинний і третинний рівні. Первинна служба фінансуватиметься з міських та районних бюджетів, третинний — з обласних бюджетів.

— У деяких регіонах центри первинної медичної допомоги вже успішно працюють, — повідомив Олександр Аніщенко. — Так, у Вінницькій області у сільських районах створено 23 самостійних центри і 3 — у складі поліклінік.

Учасники відеоконференції обговорили основні проблеми медичної галузі. Це дефіцит кадрів, фінансів, недостатньо розвинена матеріально-технічна база. У зв’язку з цим постає питання оптимізації стаціонарної мережі і підготовка кадрів.

— Необхідно проаналізувати, чи достатньо раціонально працюють лікарні. Можливо, є сенс їх перепрофілювати. Однак дитячі лікарні треба зберегти в повному обсязі. Реформу треба провести так, щоб жоден крок не погіршив якості медичної допомоги, — підкреслив Олександр Аніщенко.