Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запроваджує традицію розпочинати кожен понеділок відеозверненням у соціальній мережі Фейсбук. Цього разу він поінформував українців про результати першого робочого тижня уряду.

За словами Прем’єра, урядовці зосередилися на вирішенні таких нагальних питань, як процес розблокування постачання ліків для онкохворих. За те, що перші партії таких медпрепаратів почали надходити до регіонів, він подякував головам обласних державних адміністрацій, головам обласних та міських рад, які вплинули на вирішення цього питання. «Хочу сказати, що нам вдалося налагодити поставки і міжнародних організацій, які дехто хотів заблокувати. Процес постачання ліків на 61 мільйон уже розпочався. Окремо хотів би сказати, що минулого тижня ми ухвалили рішення, яке вплине на руйнацію фактично монополій на ринку ліків. Це означає, що ліки з Європи, США та інших якісних за станом життя країн ми можемо постачати в Україну без будь-яких перешкод», — наголосив Володимир Гройсман, додавши, що раніше ці процеси блокували, вони були під впливом корупції. Окремо він висловив сподівання, що парламент ухвалить потрібний закон у цілому.

Глава уряду повідомив, що він дав доручення Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» терміново забезпечити енергетичними ресурсами подачу гарячої води в усіх населених пунктах України з централізованим водопостачанням. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства разом із обласними державними адміністраціями має забезпечити контроль відновлення тепловодопостачання на місцях.

Цього року Кабінет Міністрів розраховує спрямувати близько 18—19 мільярдів гривень на ремонт і будівництво автомобільних доріг державного та місцевого значення. Ці процеси Прем’єр вважає системними. «Всі процедури, які ми робимо зараз, ще триватимуть кілька місяців, адже, на превеликий жаль, час було упущено», — додав він.

Минулого тижня глава уряду почав вивчати стан справ на вітчизняних митницях. «Це теж надзвичайно важливе завдання і надзвичайно складне, оскільки воно було занедбаним десятиріччями. Ми всі це знаємо, і, думаю, ви в цьому пересвідчувалися неодноразово. Але ми зробимо все, щоб там навести лад», — звернувся до користувачів Фейсбуку Володимир Гройсман.

Опісля він повідомив, що з 1 травня за будь-яких обставин набуде чинності закон про державну службу. Прем’єр прагне, щоб державна служба стала професійною. «Нам потрібно багато що зробити. Дехто вмовляв: давайте відтермінуємо впровадження цього закону. Ні. З 1 травня почнемо формувати професійну державну службу в Україні, — поставив крапку на цьому питанні глава уряду. — Попри купу величезних проблем, які є в нашій країні, я маю абсолютно стриманий оптимізм у тому, що нам вдасться все зробити, навести лад в нашій країні, провести необхідні реформи не тому, що нас до цього спонукають наші європейські партнери, а саме для того, щоб ці реформи змінювали країну і життя кожного українця на краще».

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»