ЕКОЛОГІЯ

У країні готується цілісний комплекс протипожежних заходів

Усі керівники регіональних та місцевих органів виконавчої влади повинні взяти під особистий контроль підготовку та виконання заходів з попередження масштабних лісових пожеж. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв на тематичній селекторній нараді.

Минулого року завдяки увазі до цього питання Президента вся система влади ефективно працювала, тому вдалося уникнути надзвичайно важких наслідків лісових пожеж.

З початку 2011 року в природних екосистемах виникла 4241 пожежа, зокрема в лісах - 692 на загальній площі 392 гектари. Найбільше випадків пожеж і загорянь зафіксовано в Запорізькій - 586, Київській - 510, Луганській - 383, Харківській областях - 302, заявив перший віце-прем'єр.

Він перерахував основні завдання, які стоять перед владою. Перше - налагодити цілодобове патрулювання лісових масивів та лісопаркових зон; друге - перевірити стан пожежної безпеки суб'єктів господарювання; третє - підвищити оперативність виявлення осередків лісових пожеж для якнайшвидшої локалізації.

Керівникам регіонів доручено невідкладно поновити та у разі необхідності створити нові мінералізовані смуги, привести у належний стан пожежні водойми, лісові дороги і пожежно-спостережні вежі, а у разі суттєвого підвищення рівня небезпеки - обмежити або перекрити в'їзди у ліси. Правоохоронці отримали вказівку активізувати роботу з визначення та розкриття причин лісових пожеж, розшуку та притягнення винних до відповідальності.

У лісових масивах вздовж автомобільних доріг загального користування та у місцях відпочинку населення необхідно встановити попереджувальні вивіски і плакати на протипожежну тематику, проводити авіаційну розвідку та патрулювання лісових масивів, передає слова Андрія Клюєва його прес-служба.

А центральним та місцевим органам виконавчої влади треба терміново проаналізувати виконання планів протипожежного захисту, створити необхідні запаси пально-мастильних матеріалів, забезпечити відповідні служби технікою та обладнанням.

У військових частинах, дислокованих на землях лісового фонду, доручено організувати спостереження і патрулювання лісових масивів, що прилягають до військових об'єктів. Буде проведено й комплекс протипожежних заходів та моніторинг ситуації в охоронних зонах ліній електропередач, магістральних і розподільчих нафто-, газо-, конденсатопроводів.

Особливу увагу слід приділити збереженню життя і здоров'я особового складу, задіяного на ліквідації можливих пожеж, і забезпеченню належної координації дій та взаємодії між МНС, Держлісагентством, іншими центральними та місцевими органами виконавчої влади.