ТЕХНОЛОГІЇ. Космічний моніторинг використовується в розвинених країнах світу. Світовими лідерами цієї технології сьогодні є Німеччина, США і Франція, у 2011 році до них приєднається і Україна. Тендер на закупівлю відповідного устаткування і програмного забезпечення відбудеться цієї осені.

За допомогою діючих супутників Міністерство екології та природних ресурсів  розраховує підвищити ефективність діяльності Державної екологічної інспекції. Це особливо актуально, враховуючи скорочення штату інспекції на 30%.

Першим етапом в реалізації цього проекту стане космічний моніторинг лісів. Масове незаконне вирубування дерев в Україні останнім часом триває переважно не на околицях лісів, а в їх глибині. Інспектори, як правило, виявляють такі вирубування випадково. Космічний моніторинг дасть змогу розв’язати цю проблему.

Також Мінекології планує ввести контроль з космосу за станом річок і озер, відстежуючи рівень води, ерозію берегів і проходження льодоходу в паводковий період. Крім того, космічний моніторинг можна використати і у надрокористуванні. Знімки з космосу можна робити в різних спектрах і на їх основі прогнозувати наявність у землі корисних копалини, включаючи нафту і газ.

Дані космічного моніторингу довкілля будуть у відкритому доступі в мережі Інтернет. Кожен охочий зможе ознайомитися з інформацією про зміни за певний період, що сталися на території, яка його цікавить. Відкритість роботи цієї системи є елементом громадського контролю.

Якщо досвід Міністерства екології та природних ресурсів в експлуатації супутникової системи моніторингу виявиться успішним, його візьмуть на озброєння й інші міністерства. Зокрема Міністерство надзвичайних ситуацій, Міністерство аграрної політики та продовольства, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.