За останні два роки Литовська Республіка надала і надає допомогу в лікуванні та реабілітації понад сотні поранених бійців АТО. І сприяє Україні, аби вона вийшла на європейський ринок. Надзвичайний та Повноважний посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс зазначив: «Нам подобається ваше відповідальне ставлення до роботи, — сказав він на відкритті бізнес-форуму. — Нині потрібно орієнтуватися на практичні проекти. Допоможемо підприємцям Дніпропетровщини дізнатися більше про європейський ринок, навчимо, як правильно працювати».

Перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Кужман подякував литовській стороні за підтримку і наголосив, що регіон зацікавлений у тому, щоб місцеві підприємства вийшли на європейський ринок, а також в інвестиціях. «Дніпропетровщина співпрацює з багатьма країнами. Область стабільна, тож кожен долар, вкладений в економіку краю, даватиме прибуток», — запевнив посадовець. На форумі гостям розповіли про потужний промисловий, аграрний і науковий потенціал області, про заходи, спрямовані на боротьбу з корупцією.

Представники Дніпропетровського регіонального інвестиційного агентства повідомили, що їхня безкоштовна допомога супроводжує від початку співпраці до реалізації проекту. У портфелі ДРІА на сьогодні 72 проекти на суму 1,9 мільярда доларів США. В області існують два індустріальні парки — у Кривому Розі та Павлограді. Третій — на етапі створення. Литовським бізнесменам запропонували взяти участь у цих проектах, інвестори яких отримають певні преференції.

Донорам рекомендували вкладати кошти в альтернативну енергетику, будівництво житлового мікрорайону в передмісті Дніпра, де вже підведено комунікації, в створення тепличного господарства у Кривому Розі, у переробку твердих побутових відходів у Західному Донбасі спільно з канадським проектом МЕРМ, у підприємства з переробки, зберігання та упаковки сільськогосподарської продукції, а також долучитися до космічних проектів КБ «Південного» та Південмашу.

Президент Асоціації східноєвропейського партнерства та інвестицій Юріюс Радзявічюс розповів, що Литва як член Євросоюзу отримує чималі кошти для підтримки малого та середнього бізнесу. І цією допомогою, яка є безповоротною та безвідсотковою субсидією, можуть скористатися й українські підприємці, які зареєструються в Литві. Процедура отримання допомоги триває від 6 до 9 місяців. Компанії, яким її надають, мають показувати результати зростання і вести свою діяльність прозоро.

Юріюс Радзявічюс представив молодих литовських бізнесменів, що зацікавлені у партнерстві з дніпровцями у галузях виробництва спортивного одягу, розробки програмного забезпечення, торгівлі металом і деревиною, туристичного та меблевого бізнесу, сільського господарства, будівництва та архітектури, екології, очищення води.

Приїхали у місто на Дніпрі і представники Литовського університету та Фонду підтримки освітніх обмінів. Завідувач відділу комунікацій фонду Юргіта Яцовскене повідомила про можливість стажування, практики і навчання у Литві, співпраці між українськими та литовськими вишами, участі в європейських освітніх програмах.

З-поміж заходів насиченої програми були ярмарок литовських майстрів, презентація фільмів, виставка сучасного текстилю, виступи литовських та українських творчих колективів. Смакували містяни й гості заходу традиційними литовськими стравами.