Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак презентував електронний сервіс www.ecomapa.gov.ua, який містить інтерактивну карту сміттєзвалищ України та мобільний додаток із функцією онлайн-сповіщення про незаконні точки розміщення мотлоху.

Мета створення сервісу — проведення оперативної інвентаризації всіх наявних сміттєзвалищ — і легальних, і стихійних, нанесення інформації про них із точними координатами. «Сервіс постійно оновлюватиметься. Крім координат, подаватимемо дані про те, що саме там розміщено, про перебіг ліквідації», — розповів Остап Семерак.

Нагадаємо, що після зсуву та пожежі під Грибовичами Мінприроди за дорученням Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана розпочало інвентаризацію всіх сміттєзвалищ. Відповідаючи на запитання «УК» щодо механізмів реагування на появу «гарячих точок» на такій карті, екоміністр зазначив: «Державна екологічна інспекція з регіональними відділеннями — це єдиний механізм, який є в нашого міністерства. Але влада на місцях не повинна сидіти і чекати, доки прийде інспектор. Саме місцеві органи влади за законом відповідають за поводження із твердими побутовими відходами, і вони повинні застосовувати свої ресурси у межах повноважень. Видалення та утилізація побутових відходів враховані в тарифах за комунальні послуги. Саме комунальні підприємства беруть на себе відповідальність за належне вивезення і подальшу долю сміття».

Облік виявив понад 30 тисяч офіційних та стихійних сміттєзвалищ. Проте це лише 20% ситуації. «Космічні геознімки з місць звалищ сміття, які ми використовували для порівняння інформації, наданої областями, зокрема Харківської й Київської, показали, що облдержадміністрації не мають повної картини або не хочуть її показувати. Органи місцевого самоврядування, попри те, що це їхня зона відповідальності, не готові визнати масштаби проблеми. Ми не побачили за два місяці, відведені дорученням Прем’єра на інвентаризацію, бажання місцевих влад боротися з катастрофою», — сказав Остап Семерак.

Найповнішу інформацію про реальний стан сміттєзвалищ подала Вінницька область. Не надали точних координат звалищ Херсонська, Одеська, Луганська, Донецька області та місто Київ.

Оскільки інформація про місця видалення відходів, яка надходить від місцевих органів влади, не відображає повністю ситуацію з відходами, міністр закликав громадян долучитися до інвентаризації: «Кожен може зайти на сторінку сервісу, зареєструватися і залишити повідомлення про звалище». Електронний сервіс містить мобільний додаток на базі кількох програмних систем, який дає змогу кожному громадянинові України сфотографувати будь-яке сміттєзвалище й надіслати фото на веб-портал Мінприроди.

Отриману інформацію оперативно опрацюють і нанесуть на карту, а якщо це сміттєзвалище стихійне, то Мінприроди надсилатиме відповідні запити до органів місцевої влади зі спонуканням ліквідувати незаконні смітники. Кожен громадянин зможе побачити процес усунення порушень на сайті.

Цікаво, що аналогічний анонсованому міністром сервіс кілька років тому вже створила громадська організація «е-Екологія». Він називається «Інтерактивний реєстр екологічних проблем України». Це автоматизована система збирання, накопичення та передачі за призначенням інформації про екологічні правопорушення та проблеми регіонального і загальнодержавного рівнів (зокрема про сміття) від громадян до органів влади. Систему вибудували активісти ГО «е-Екологія» за моделлю інформаційної взаємодії C2G (громадяни — уряду) в межах сприяння громадськості впровадженню системи e-Government в Україні. Функціонування системи (її дієвість, обов’язковість реагування влади на сигнали) забезпечує меморандум про співпрацю між ГО «е-Екологія» та Держекоінспекцією України.

Коли верстали номер. За першу добу функціонування електронного сервісу надійшло 79 звернень від громадян з усіх регіонів України. Найактивніші жителі Київської області — від них надійшло 16 звернень. Поки що небагато (по одному) надійшло із Полтавської, Кіровоградської, Чернігівської та Закарпатської областей.

Шість звернень було відхилено у зв’язку з неточними даними та інформацією не за темою. Інші звернення обробили модератори Мінприроди і передали органам державної влади та місцевого самоврядування для розгляду й у разі незаконності ліквідації сміттєзвалищ.