Нещодавно топоніміка Волині позбавилася ще одного нагадування про імперське минуле регіону. В обласному центрі вулиця, що мала назву російської столиці, відтепер нагадуватиме про боротьбу українського народу за свою волю, адже носитиме ім’я Ростислава Волошина. Позбутися старої назви вирішили депутати міської ради. Це стало логічною реакцією на окупацію Росією Криму та ведення нею неоголошеної війни на сході нашої країни.

Лицар Золотого Хреста Заслуги УПА (посмертно) Ростислав Березюк-Волошин (псевдо: Павленко, Горбенко, Борисенко, Левченко, Чепіга) — полковник Української повстанської армії, комендант тилу УПА, заступник головного командира УПА, Генеральний секретар внутрішніх справ Української головної визвольної ради. Він стояв біля витоків Української повстанської армії, а потім аж до смерті (в бою у серпні 1944 року) боровся за визволення України від нацистських і більшовицьких окупантів.

Його дружина Ніна з родини Левицьких, що в історії Луцька згадується ще з 1703 року, теж була активним учасником боротьби за волю українського народу. Вона виконувала функції зв’язкової знаменитого Ніла Хасевича, який був не тільки другом родини, а й виконував функції головного художника УПА.

Нині в Луцьку живуть нащадки Ростислава Волошина.