НА ЧАСІ. З початку цього року в Україні зафіксовано понад 60 тис. пожеж. Через них загинуло 1864 людини. При цьому вогонь завдав державі та громадянам збитків на 2,6 млрд грн. Не дуже приємна й середньодобова статистика. Так, щодня в країні виникає 209 пожеж, у яких гине 7 осіб, а 5 отримують опіки різної складності. Середньодобові збитки становлять приблизно 10,5 млн грн. Найприкріше те, що майже 81% пожеж виникає в житловому секторі.

З настанням осінньо-зимового періоду кількість пожеж у квартирах та будинках може зрости, адже одна з основних причин загоряння — порушення правил пожежної безпеки під час поводження з електроприладами та опалювальним обладнанням. Аби мінімізувати ризик з настанням холодів, Міністерство надзвичайних ситуацій разом із державними органами влади та громадськістю вжили низку заходів.

Як повідомив під час відеоконференції у Будинку уряду директор департаменту пожежної безпеки Державної інспекції техногенної безпеки Михайло Байтала, в усіх областях було створено рейд-групи, що вже провели понад 10 тис. перевірок житлових будинків та квартир. Головну увагу приділено оселям, де мешкають пенсіонери, багатодітні сім’ї, люди з фізичними вадами та малозабезпечені громадяни. Загалом рейд-групи провели профілактичну роботу з понад 310 тис. громадян та перевірили приблизно 128 тис. домогосподарств.

При цьому Михайло Байтала поінформував, що у деяких помешканнях малозабезпечених родин було замінено електромережі, зроблено протипожежну обробку дерев’яних конструкцій, встановлено димоходи, відремонтовано печі. Загалом таку допомогу отримали 3 тис. 622 сім’ї.

Говорячи про підготовку до осінньо-зимового періоду аварійно-рятувальних служб, підприємств, організацій та установ на загальнодержавному та регіональному рівні, посадовець повідомив, що вже в 11 областях проведено відповідні перевірки та вжито необхідних заходів для усунення недоліків. Загалом, наголосив Михайло Байтала, аварійно-рятувальні служби до зими готові.