НЕГАТИВНЕ СОНЦЕ. Рівень геомагнітної активності впливає на швидкість руху крові в капілярних судинах людини - такий результат був отриманий під час експерименту з моделювання міжпланетного польоту «Марс-500», підсумки якого вчені обговорюють сьогодні  на міжнародному симпозіумі в Москві.

Юрій Гурфінкель з Інституту космічних досліджень РАН і Олександр Суворов з Інституту медико-біологічних проблем проаналізували дані про швидкість капілярного кровообігу у «марсонавтів» і зіставили їх з індексом геомагнітної активності Ap, вимірюються фахівцями Інституту земного магнетизму, іоносфери і поширення радіохвиль РАН (ІЗМІРАН).

Усього вчені проаналізували 58 записів, отриманих за допомогою цифрової оптичної капіляроскопії. Виявилося, що в дні з підвищеною геомагнітної активністю швидкість крові в капілярах була майже в два рази нижчою, ніж в магнітно спокійні дні (Ap = 5-7) - 389 мікрон в секунду проти 643 мікрон в секунду.

Проте в період дуже спокійною геомагнітної обстановки (Ap = 1-4) швидкість була приблизно на середньому рівні - близько 435 мікрон в секунду.

«Це, ймовірно, обумовлено зростанням інтенсивності галактичних космічних променів в період зниження швидкості сонячного вітру», - говориться в матеріалах симпозіуму.

ДОВІДКОВО

Експеримент з наземного моделювання міжпланетного перельоту «Марс-500» проходив в Москві, в Інституті медико-біологічних проблем. Сім «марсонавтів» провели в спеціальних модулях 520 діб і «повернулися» на Землі 4 листопада 2011 року.

РИА НОВОСТИ