Міжнародний проект «Сталий розвиток міст на основі еко-гуманістичних принципів без втрати ідентичності» в межах європейської освітньої програми «ТЕМПУС ТАСІС» стартував з ініціативи Харківського національного університету будівництва і архітектури кілька років тому і об’єднав 20 освітніх, дослідницьких, виробничих, громадських та управлінських організацій Європи й України. Його основна мета — створення навчальних програм з урбаністики, заснованих на еко-гуманістичних принципах та новітніх технологіях тощо.

Днями учасники проекту зібралися, щоб представити нові напрацювання та визначити шляхи подальшої співпраці. Зібрання особливо зацікавили студентські проекти сталого розвитку проблемних територій великих міст України, лекції провідних європейських і українських професорів.

Так, головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький наголосив, що проект спрямований на інтеграцію українських вишів у європейський освітній простір. Це дає змогу розвивати потенціал, інфраструктуру, людські ресурси архітектурно-будівельних вишів країни.

Координатор проекту професор Тетяна Сергєєва зазначила, що університетські викладачі й науковці мають змогу підвищувати кваліфікацію у провідних європейських університетах. Вона підкреслила, що саме завдяки гранту в університеті обладнали мультимедіа-класи, Є-експоцентр, національний Є-центр управління європейськими проектами і створили європейську професійну мережу сталого розвитку.

А головним практичним результатом проекту стане навчальний курс, який спільно розробляють європейські виші разом з університетами п’яти міст України. Курс сталого розвитку на основі інноваційних освітніх технологій буде розміщено у вільному доступі, і ними зможуть користуватися всі студенти світу.