Вадим БУЧА
для «Урядового кур’єра»

ОПК. За 3—5 років Україна має повністю освоїти галузь вертольотобудування — створити новий вертоліт виключно вітчизняної розробки. Про це під час урядового брифінгу повідомив заступник генерального директора ПАТ «Мотор Січ» Володимир Семенов.          

За його словами, це буде машина злітною масою 6-7 тонн: трохи більший за Мі-2 і менший, ніж Мі-8. Володимир Семенов підкреслив, що ця ніша нині одна з найперспективніших і у вертольотах такого класу є потреба, зокрема у міністерствах оборони, надзвичайних ситуацій та охорони здоров’я.   

«Вертоліт вантажопідйомністю 6-7 тонн, який з’явиться, ми сподіваємося, років через 3-4, максимум 5, — буде повністю української розробки», — підкреслив Володимир Семенов, додавши, що машина буде санітарного класу.

Розвиток вертольотобудування — один із напрямків відновлення всієї оборонно-промислової галузі. Як зазначив перший заступник міністра оборони Олександр Олійник, нині в Україні налічується 162 підприємства ОПК, з яких 134 входять до Державного концерну «Укроборонпром». Ці підприємства (за винятком  чотирьох, що за об’єктивних умов не передані на баланс концерну) вже показують гарні результати. Зокрема, за словами Олександра Олійника, за 9 місяців темпи зростання товарної продукції збільшилися на 11,3%, а її реалізації — на 16,3%. При цьому реалізація продукції для потреб Міністерства оборони збільшилася на 24,3%, для виконання зовнішньоекономічних контрактів — на 60,8%. Активізація роботи підприємств ОПК дала змогу створити понад 3 тис. додаткових робочих місць (переважно це робочі спеціальності).

Але, на жаль, загальний стан ОПК, за словами Олександра Олійника, критичний. 47 підприємств «Укроборонпрому» зазнають збитків, загальний обсяг яких перекриває прибутковість всіх інших підприємств. Проте, за словами посадовця, керівництво держави та парламент планують прийняти рішення, що мають на меті радикально покращити стан галузі.