КРАСА У МЕТАЛІ. Випускник Львівської національної академії мистецтв, а нині — приватний підприємець Дмитро Горковенко вподобав ковальське ремесло. Він давно націлив свій молоток і художні мрії на унікальні металеві ворота, що прикрашають парадну арку у будинку на Горького, 11 в історичній частині Чернівців, поблизу площі Філармонії. Автентичний зразок віденської сецесії потребував руки досвідченого майстра. Але реставраційні роботи, ще й на металі — річ не з дешевих. Проте чого не зробиш заради улюбленої справи і рідного міста! Тож Дмитро зібрав гроші, взяв необхідний дозвіл в міськраді, долучив до роботи вісім майстрів і вклав у відновлення металевого шедевра два місяці наполегливої праці і 28 тисяч гривень.

— Роботи виконували у реставраційно-ковальському цеху Львова і у його чернівецькій філії, — розповідає майстер. — Застосовували термічну, хімічну обробку металу, за особливими технологіями відновлювали втрачені елементи декору. Працювати було дуже приємно, адже ми продовжували життя витвору давніх австрійських майстрів. Конструкція на 95% зберегла свій первинний матеріал. Схожих у Чернівцях майже вже не лишилося. Усі елементи (до кожної заклепки) збережено в первісному стані. Ми застосували антикорозійне покриття, тому щонайменше чверть століття ворота будуть як нові.

Відреставровану браму ХІХ століття презентували у переддень святкування Дня міста.

— Було сумно дивитися, в якому занедбаному стані перебували ці ворота протягом багатьох років, — зазначив на відкритті секретар міськради Віталій Михайлішин, на знак подяки нагороджуючи ініціатора і виконавця реставраційних робіт Дмитра Горковенка Почесною грамотою міськради і книгою-альбомом із старими світлинами Чернівців. — Тож особливо приємно, навіть символічно, що чернівчани не стоять осторонь проблем нашого чудового міста і вкладають свою працю задля того, щоб Чернівці з кожним роком ставали дедалі кращими.