40 ВІДСОТКІВ ЕКСПОРТУ. У Дніпропетровську кілька тижнів тому відкрили новий металургійний завод «Інтерпайп сталь». Це – найбільша приватна інвестиція в Україні з моменту здобуття нею незалежності. Йдеться про суму у майже 540 мільйонів євро. Цей завод символізує прагнення України зробити металургійну промисловість локомотивом економічного розвитку держави.

Говорить власник заводу Віктор Пінчук:

«Кажуть, що чоловік має посадити дерево, побудувати дім, а я думав, що хочу побудувати завод. За роки незалежності жодного металургійного заводу не було побудовано. Це – практично перший металургійний завод, побудований в Україні за останні півстоліття. Отже, для нас це – також символ, символ промислової модернізації, символ модернізації всієї країни».

Завдяки інвестиціям в «Інтерпайп сталь», завод стане найбільшим виробником сталі у Східній Європі – 1млн 320 тис тонн щорічно.

На думку деяких експертів, не останню роль у процвітанні металургійної галузі відіграє держава.

Пояснює економічний аналітик Ігор Бураковський:

«Потрібно брати до уваги, що, на жаль, український процес ухвалення рішень ґрунтується на певному типі патерналізму і фаворитизму. Таким чином, в цьому конкретному випадку легко здобути перевагу над вашими конкурентами завдяки такому простому факту, що вам повертають ПДВ, якщо ви експортуєте, а вашим конкурентам– ні».

Утім, міжнародна криза може поставити під сумнів таку економічну політику, адже ціни на сталь на світовому ринку знизились на 16%.

«На цьому конкретному металургійному підприємстві я кризи не боюся. Можу обґрунтувати це. По-перше, наш уряд, який зараз при владі, робить все задля того, щоб уникнути цієї кризи», – каже працівник ЗАТ «Донецьксталь» Микола Шмиголь.

Українська металургійна галузь спирається на вигідні ціни на газ та вугілля. Експорт сталі в країні становить майже 40% загальних експортних операцій. Ця галузь отримує державні дотації.

Втім, не усюди в Україні можна почути стільки ентузіазму, зокрема, щодо економічної залежності від східноукраїнських регіонів, що виробляють вугілля й сталь.

Після виборів уряду доведеться думати про те, як надати економіці нового імпульсу. Важкій промисловості належить дуже важлива роль у політичному житті країни, завдяки непоганим зарплатам, що вона пропонує.

Як зазначає газета «Комерсант-Україна», уряд змушує українські електростанції купувати українське вугілля на державних шахтах, навіть за відсутності потреби, аби мати змогу платити зарплати працівникам галузі.

 Copyright © 2012 euronews