ПЕРЕГОВOРИ

Микола Азаров підтвердив Президенту Єврокомісії бажання якнайшвидше домовитися з ЄС про вільну торгівлю

Українська сторона готова піти на компроміси під час переговорного процесу з Європейським Союзом щодо укладення Угоди про асоціацію, яка передбачає створення зони вільної торгівлі. Про це Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив під час зустрічі з Президентом Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

"Ми готові шукати компроміс. Саме така позиція і такі рекомендації дані нашій переговорній групі, рівень якої ми принципово підняли, коли її очолив перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв", - заявив глава уряду.

За словами Прем'єр-міністра, на сьогодні приблизно 90% позицій узгоджено. При цьому він наголосив на кількох позиціях, які для України залишаються принциповими. Насамперед це стосується сільськогосподарської продукції, квот на неї та автоперевезень.

За словами Миколи Азарова, Україна готова на компроміс зокрема щодо використання географічних назв у найменуваннях української продукції: "Ми готові на компроміс, але нам потрібен перехідний період і компенсація нашим виробникам".

У свою чергу Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу висловив вдячність українському уряду за те, що переговорним процесом з української сторони займається Андрій Клюєв.

Він також поінформував Миколу Азарова про вчорашню зустріч з Президентом Віктором Януковичем, під час якої було підтверджено намір завершити роботу щодо Угоди про асоціацію, яка також включає в себе зону вільної торгівлі, до кінця поточного року.

"Ми наближаємося до завершення переговорів. Я вважаю, що укладення Угоди про асоціацію, яка включає в себе зону вільної торгівлі, є взаємовигідним і буде великим кроком для України. Це означатиме простіший доступ до ринку, на якому проживає понад 500 млн осіб, і тому для України відкривається дуже багато можливостей. Крім того, євроінтеграція України сприятиме модернізації економічної структури країни. Це також підвищить привабливість для залучення іноземних інвестицій", - зазначив Жозе Мануель Баррозу під час зустрічі з Миколою Азаровим.