Одне з пріоритетних завдань роботи уряду, відповідних міністерств і Укравтодору — навести лад на українських дорогах. Це непросто зробити, оскільки автодорожнє господарство і шляхи України перебувають у критичному стані. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман по завершенні ознайомлення із проведенням капітального ремонту на ділянці автодороги Київ — Знам’янка.

Глава уряду вважає за потрібне передовсім сформувати стратегію розвитку вітчизняних доріг. «Ми маємо не просто робити кілометри, ми маємо розуміти, звідки буде побудовано автомобільний коридор, як він вплине на розвиток нашої держави. Дуже важливо розвивати наш транспортний, логістичний потенціал», — сказав він, додавши, що в 2016 році на поточний ремонт доріг держава надає приблизно 20 мільярдів гривень. До речі, поточний і середній поточний ремонт доріг у всій країні триватиме із травня по червень.

«Середньопоточний ремонт здійснюватиметься для того, щоб вивести зі стану коми українські дороги», — додав Володимир Гройсман.

На дорогах усі рівні. Фото з Урядового порталу

Як зазначив глава уряду, на ремонт доріг передбачено консолідовані ресурси з державного бюджету, Фонду регіонального розвитку, залишків кредитних коштів, залучених під державні гарантії у 2012—2013 роках, коштів міжнародних фінансових організацій (ЄБРР, ЄІБ, МБРР), місцевих бюджетів, надходження до яких значно зросли в результаті фінансової децентралізації, а також спеціального фонду місцевих бюджетів від понадпланових надходжень від митниць.

Для успіху потрібно розпочати роботу над поліпшенням стану доріг водночас у всіх регіонах. Зокрема, місцеві підприємства мають брати участь у тендерах. Слова Прем’єра цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну: «І в Києві, і в інших містах України має відбуватися масштабний ремонт доріг, тому що в рази стало більше коштів на місцях».

А ще слід ефективно та раціонально використати передбачені на ремонт доріг ресурси, тобто не просто акумулювати гроші, а забезпечити абсолютно відкрите, публічне їх використання.

Окремо Володимир Гройсман говорив про потребу дотримуватися високої якості робіт з ремонту чи будівництва доріг та забезпечити контроль за здійсненням робіт і використанням наданих на це коштів. На виявлені зловживання він пообіцяв жорстку реакцію.

«Я теж, як і ви, їжджу тими самими дорогами, і бачу, у якому вони стані. Мушу сказати, що не тільки треба використати ресурси, які передбачено, а треба зробити так, щоби кожен на своєму місці по совісті просто працював, — сказав він. — Та якість робіт, яку подекуди зустрічаємо в Україні, мене не влаштовує, як, переконаний, і більшість українців. Ми примусимо дорожні служби працювати з новою якістю».

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»