ПЕРСПЕКТИВИ. Україна через 7 — 10 років може розпочати експорт газу власного видобутку, зокрема — сланцевого, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

«Ми впевнені у перспективах нашої газотранспортної системи, адже не лише за нашими оцінками, а й за оцінками іноземних компаній скоро ми перетворимося на експортерів газу, зокрема — сланцевого. І наша ГТС буде прокачувати газ у напрямках, які будуть затребувані», — сказав він.

Урядовець нагадав, що Україна вже підписала контракт вартістю 800 млн доларів із компанією «Шелл» щодо видобутку нетрадиційного газу. «А у найближчі 3 місяці ми підпишемо контракти ще з 5 компаніями, серед яких «ЕксонМобіл», «РВЄ», «Ені». Всі вони мають досвід видобутку сланцевого газу чи вугільного метану, що є для нас надзвичайно актуальним», — зазначив Юрій Бойко.

За його словами, за консервативними оцінками західних компаній і агентств, запаси сланцевого газу в Україні становлять близько 5 трлн кубометрів, повідомляє прес-служба Міненерговугілля.