ЗЛОЧИН. Щоденний оборот підпільної мережі складав принаймні 100 тис. грн. Здавалось, чи багато заробиш на продажі найпростіших засобів контрацепції, які в епоху поширення СНІДу стали мало не товаром першої необхідності? Та як довів досвід «фірмачів», чию діяльність викрили правоохоронці Житомирщини, навіть на дрібному товарі можна заробляти мільйони. Звісно, якщо вести справу з розмахом.

Легально ввезену закордонну продукцію низької якості вже на вітчизняних теренах розфасовували у «фірмові» упаковки, що давало змогу реалізовувати контрафактні вироби під «брендами» найвідоміших виробників. Причому як на території щонайменше 10 областей України і столичного Києва, так і в сусідніх країнах, куди «вітчизняні» презервативи відправляли цілими фурами.

За словами начальника Управління державної служби по боротьбі з економічною злочинністю УМВС України в Житомирській області Юрія Крошка, «виробництво» діяло в одній із південних областей, а контрафактну продукцію реалізовували як через Інтернет, так і через розгалужену дилерську мережу. Відбою від покупців не було, адже, на відміну від «оригіналу», підробка коштувала вдвічі дешевше — приблизно 10 грн за упаковку, хоч самим фальсифікаторам обходилась ще близько 2 грн. Найстрашніше, що ці презервативи, за висновком експертів, не лише не відповідали нормативним вимогам якості, а несли потенційну загрозу здоров’ю користувачів. Та при цьому «фірмова липа» продавалась у роздрібній торговельній мережі — магазинах, кіосках і на АЗС — і навіть в… аптеках.

Однак не даремно кажуть: скільки ниточці не витись, а кінець буде. Завдяки ініціативності і професіоналізму правоохоронців Житомирщини та чітко спланованій працівниками центрального апарату МВС України операції, водночас проведеній на території кількох областей, затримано організаторів підпільної мережі, вилучено «товар» на суму понад півмільйона гривень, накладено арешти на банківські рахунки підставних фірм та майно причетних до незаконних оборудок осіб.