АКТУАЛЬНО. Міністерство енергетики та паливної промисловості, яке має на Чернівеччині один з пріоритетних у державі об’єктів — спорудження найпотужнішої в Європі Новодністровської ГАЕС, ще навесні підписало з владою області угоду про співпрацю із соціально-економічних проблем. Важливим питанням соціальної сфери серед багатьох інших крайова виконавча влада вважає реформування освіти. У цьому буковинці послідовно йдуть шляхом оптимізації шкіл, наголосила заступник начальника головного управління освіти і науки Чернівецької облдерж?адміністрації Любов Тарангул. 

Тож кількадесят шкіл з малою кількістю учнів з початком нового навчального стануть не I-III, а першого-другого та першого рівнів. Натомість значній кількості старшокласників і вчителів стає необхідним зручний і безпечний транспорт, яким їх довозитимуть щоранку до навчального закладу, обладнаного за останнім словом техніки — комп’ютерами, Інтернет-зв’язком.

Цьогоріч до 28 таких базових шкіл доїжджатимуть 94% учнів сільської місцевості проти 68% минулого навчального року. Щоб забезпечити цю кількість старшокласників транспортом, постала нагальна потреба в 54 шкільних автобусах, крім тих 29, які вже придбали протягом восьми років за державний кошт.  

На нараді з питань розвитку співпраці між Міненергетики та обласною владою домовились про виділення 9 млн грн на придбання 30 шкільних автобусів сільським освітнім округам. Вісім найбільш проблемних у цьому плані і найменш транспортизованих районів Буковини, гірських зокрема, одержать по три автобуси. Решту необхідних «Школяриків» закуплять за кошти державного та місцевих бюджетів.