Ганна РОМАШКО
для  «Урядового кур’єра»

Роботу енергоблоку №3 Запорізької атомної електростанції буде відновлено до кінця тижня. Про це повідомив учора міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин на брифінгу в Будинку уряду, коментуючи відключення енергоблоку від об’єднаної енергосистеми для проведення поточного ремонту.

«Насправді на Запорізькій атомній електростанції немає ніякої загрози. Наприкінці минулого тижня у системі видачі енергії сталося коротке замикання, тому на атомній станції не працює лише один, третій, блок. Але жодної загрози для реактора нема. Це технічне пошкодження, яке зараз усувають. Блок перебуває у стані ремонту», — повідомив посадовець.

Володимир Демчишин наголосив,  що виведення з ладу одного з енергоблоків не завдало значних втрат, але це позначилося на потужності видачі електроенергії. Він запевнив, що фахівці працюють, і максимум до кінця тижня несправність планують усунути. «До п’ятниці «Енергоатом» планує повністю відновити роботу цього блоку», — запевнив він.

Водночас міністр енергетики та вугільної промисловості заявив про можливість пом’якшити графіки обов’язкових відключень за рахунок добровільних обмежень споживання електроенергії споживачами.

«Я запланував  нараду з міськими адміністраціями, особливо тих районів, у яких споживання істотне, де спробуємо домовитися про те, щоб ми відмовилися від графіка відключень і перейшли до добровільного обмеження. Мені здається, що це найправильніше рішення», — сказав міністр енергетики та вугільної промисловості.

Він додав, що є організації, які можуть поміняти графік і, наприклад, перейти на нічне виробництво. «Ми постараємося по максимуму згладити графік», — пообіцяв Володимир  Демчишин журналістам.

А відповідаючи на запитання про те, на який  максимальний проміжок часу може відключатися електроенергія, сказав: «Дві години... Це залежить від температурних режимів. Відпрацьована складна система, вона детально прописана з урахуванням специфіки споживачів».

Міністр енергетики звернув увагу на те, що за мінусових температур є загроза для виробництва і споживачів.

Він також повідомив, що на вугільних складах державної компанії «Вугілля України» у зоні проведення Антитерористичної операції перебуває майже 2 мільйони тонн вугілля, які можна вивезти, щойно для цього з’являться технічні можливості.

«Мова не про купівлю вугілля у терористів. Це українське вугілля на українських шахтах. Щойно з’явиться можливість вивозити його через Дебальцеве, упевнений, що проблему розв’яжемо», — сказав Володимир Демчишин.