ЗВОРОТНИЙ ЗВ’ЯЗОК

Влада на місцях для людей практично нічого не робить

Нещодавно відбулася пряма лінія заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Григорія Семчука із громадянами України. 

Відповідаючи на запитання щодо прискорення процесу утворення ОСББ, посадовець зазначив, що на його глибоке переконання, сучасні ЖЕКи, які все ще масово працюють на теренах країни, є позавчорашнім днем і від них треба відмовлятися. «Але це не означає, що ми повинні нав’язувати людям ОСББ. Одна річ — пропаганда, а інша — примусові дії. Отже, другого не буде однозначно. Однак у пресі та на телебаченні триває масована кампанія, спрямована нав’язати  людям думку, що ОСББ - це практично «колгосп», куди «заганятимуть» і охочих і неохочих», - зазначив він.

Заступник міністра проінформував, що існуватимуть не лише ОСББ, а й інші форми утримання будинків, тож у людей буде вибір, хоча влада і надалі наполегливо пропагуватиме створення інституту таких об’єднань.

Кореспондент «Урядового кур’єра» поставив запитання щодо широкого залучення іноземних девелоперів та забудовників до зведення нового житла в Україні за низькою ціною — до $ 500 за 1 м2. Як відомо, наприкінці минулого року влада серйозно про це говорила, навіть курувати такі питання було доручено Державному агентству з інвестицій та управління національними проектами України.

Г. Семчук зазначив,  що питання треба адресувати саме в цей орган. За його словами, цими проблемами також відає і міністерство. Утім уже настав вересень, а масового потоку іноземних будкомпаній чомусь так і немає. Та й цін $ 500 за 1 м2 також.

Основна частина запитань дозвонювачів стосувалася їхніх дрібних проблем, які, даруйте, смішно ставити заступнику міністра. Погодьтеся, наприклад, питання щодо заміни труби від раковини до стоку, або як чоловікові виписати дружину чи невістку з приватного будинку.

Проте такі запитання на пряму лінію високого чиновника можуть свідчити про те, що люди вже зневірилися в допомозі місцевих органів влади і активно «стукають» нагору. Наприклад, дзвінок Олександра Довгополенка, який живе в  одному із селищ Новомосковського району Дніпропетровської області, вразив навіть заступника міністра. 

За словами дозвонювача, люди селища, які мешкають у багатоповерхових будинках, у 2005 році з великими перипетіями домоглися, аби запрацювала котельня. Але два роки тому її було вивезено невідомими особами і місцева влада запропонувала встановлювати автономне опалення.