Оборонні відомства України та Литви нарощуватимуть співробітництво. Це з’ясувалося під час зустрічі міністра оборони України Степана Полторака та міністра охорони краю Литовської Республіки Юозаса Олекаса.

Степан Полторак поінформував колегу про поточну ситуацію в Україні та в зоні проведення АТО. За його словами, врегулювання ситуації на Донбасі залежить не лише від політичних зусиль світової спільноти, а й від здатності України провести реформи заради поліпшення життя свого народу.

«Політичну кризу в Україні успішно вирішено, сформовано новий Кабінет Міністрів, який має довести спроможність чітко слідувати шляхом реформ у всіх сферах суспільного життя», — наголосив міністр.

Він також наголосив, що після етапу стабілізації ситуації у Збройних силах розпочалися необхідні реформи й у Міністерстві оборони. Його слова передає прес-служба відомства: «Процес реформування розпочато згори, з апарату Міністерства оборони. Водночас відповідні заходи реформування проводитимуть у Генеральному штабі та Збройних силах. Обсяг роботи у нас значний, але маємо все завершити до 2020 року».

Український урядовець зауважив, що часу на «розкачування» під час реформування немає, адже Збройним силам постійно доводиться виконувати бойові завдання на фронті. Тож у Міністерстві оборони розроблено відповідний план дій. Його представлять на наступному, липневому саміті НАТО, що відбудеться у Варшаві.

«Під час реформування ми чітко орієнтовані на дотримання фундаментальних принципів та підходів НАТО, адже тільки підготовка особового складу й техніки за стандартами Альянсу без налагодження нормальної роботи вищих штабів не дасть позитивного результату — треба змінювати структуру», — переконаний Степан Полторак.

Опісля він подякував уряду та оборонному відомству Литовської Республіки за допомогу. Передовсім ідеться про залучення інструкторів для підготовки особового складу, лікування й реабілітації українських військових.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»