У Національному авіаційному університеті незаконно призначали проректорів, закуповували навчальні літаки за мільйони євро та не гребували махінаціями із земельними ділянками й квартирами у новобудовах. Про це повідомив учора під час брифінгу профільний міністр Сергій Квіт.

Національний авіаційний університет — один з найбільш важливих вищих навчальних закладів країни. Він унікальний, має велику наукову вагу, неабиякі перспективи підготовки кадрів не лише для нашої авіаційної галузі, а й для міжнародної співпраці України, для реалізації наших національних інтересів. На жаль, цей виш став об’єктом комерційної уваги кількох осіб: проректора Максима Луцького та ще кількох проректорів, призначення яких відбулося незаконно. Так, перевірка тривала впродовж кількох місяців і виявила численні порушення: приміром, угоди, що роками були чинними, але не були вигідними ані університету, ані державі.

По-перше, за словами Сергія Мироновича, перевірка виявила, що основними проблемами фінансово-господарської діяльності в цьому університеті стали маніпуляція із землею (у Києві та області), з понад 40 квартирами в новобудовах, незаконне призначення і перебування на посаді декого з проректорів, маніпуляції з інвесторами тощо. Найбільш зухвалим порушенням виявилася закупівля навчальних літаків австрійського виробництва ще в 2012 році, причому без проведення тендерів. У Міносвіти повідомили, що сума 2,85 мільйона євро, за яку придбали літаки, завищена в 1,5 раза. Найцікавіше те, що ці літаки досі не літають.

По-друге, у профільному відомстві серед своїх працівників виявили причетних до подібних схем діяльності відомого вишу. «Публічно заявляю, що звільняю працівників відділу внутрішнього аудиту Міністерства освіти, — сказав міністр. — Оскільки дивним чином інтереси тих осіб, які мають комерційну зацікавленість в НАУ, збігаються з інтересами тих наших колег, які пішли перевіряти цей навчальних заклад. Тепер їхню діяльність перевірять правоохоронні органи». А поки що міністр освіти призначив нового виконуючого обов’язки ректора Національного авіаційного університету викладача цього ж вишу, доктора наук Рімвідаса Хращевського.

Нині, коли аналіз аудиторської перевірки буде доведений до кінця, Міносвіти передасть результати до правоохоронних органів. «На всі ці речі не слід закривати очі, адже про яку реформу вищої освіти можна говорити, про які наукові дослідження, взагалі про який розвиток університету може йтися, коли окремі люди фактично захоплюють владу у виші, стають царьками чи такими собі феодалами, — говорить Сергій Квіт. — Незабаром в університеті відбудуться вибори ректора, тож ми сподіваємося, що виш отримає достойного керівника, який міг би надалі розвивати цей університет».

Також Сергій Квіт наголосив, що нещодавно Верховна Рада ухвалила законопроект, який чітко визначає вимоги: хто може обіймати посаду ректора вищого навчального закладу, а хто ні.

— Ректором не може бути той, хто підпадає під дію закону про люстрацію, проти кого доведені звинувачення в корупції або в кримінальних злочинах, — це також один із способів боротьби з корупцією у системі вищої освіти, — пояснює міністр. — Кроків очищення системи вищої школи багато. Водночас поки що наші університети живуть у таких умовах, коли передовсім думають не про розвиток, а про виживання. Тому нам потрібно змінити правила гри, соціально-економічні умови в країні. Нам треба створити сучасний університет, який був би конкурентоспроможним на міжнародній арені. Такий вищий навчальний заклад ніколи не буде корумпованим, оскільки репутація — це найбільший капітал. І нині ми крок за кроком ідемо до створення якісних, сучасних університетів».