Один із найважливіших законопроектів, проголосованих на цьому тижні в першому читанні, — документ щодо  держзакупівель (№2087а). Він дасть змогу позбутися корумпованих та неефективних держзакупівель і економити до 20% держкоштів (обсяг держзакупівель за рік в Україні становить 250 мільярдів гривень). Про це під час брифінгу  повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус.

За його словами, законо?проект значно спрощує процедуру доступу компаній до тендерів, яка була надто забюрократизована. Відомо, що коли заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов (відповідає за держзакупівлі) прийшов до Національної ради реформ представляти  зміни у сфері держзакупівель, він приніс 7 кг документів, які повинні надати учасники тендерів, щоб узяти в них участь.

«Цю процедуру складено не лише для замовника, а й для тих, хто хоче надавати послуги, товари. Тепер тільки той, хто виграє тендер, подаватиме повний пакет документів. Це підвищить конкуренцію та знизить ціни на кожному конкретному тендері, — зазначив Айварас Абромавичус. — Усі держзакупівлі до кінця наступного року будуть в електронній базі».

Законопроект №2087а дасть змогу приєднатися до договору про держзакупівлі при СОТ. Це означає, що наші виробники зможуть долучитися до такого ринку в інших країнах: держзакупівлі відбуваються в 43 державах, їхній обсяг —  $1,7 трильйона. Іноземні компанії також можуть брати участь у тендерах (нині здебільшого учасниками тендерів є вітчизняні компанії).

«На жаль, у депутатів є законопроект, який змінює сутність нашого законопроекту і суперечить нашим зобов’язанням перед СОТ і договору про вільну торгівлю з  ЄС», — сказав міністр економрозвитку і торгівлі.

Сподіватимемося, що депутати нададуть перевагу урядовому законопроекту. Втім,  Айварас Абромавичус підкреслив сумну тенденцію: координація між урядом та парламентом недостатня. Приблизно тільки 44% законопроектів, які проходять Кабмін, голосують у Верховній Раді. Це ненормально.  Наприклад, коли реформи відбувалися у Словаччині, понад 90% законів, прийнятих їхнім урядом, голосували в парламенті. До такого результату потрібно прагнути й Україні.

«Робитиме прозорими ціни закупівель і продажу в Держ?резерві та реформуватиме його тепер Вадим Мосійчук, який багато років працював у західних структурах», — сказав міністр. За його словами, в багатьох західних країнах такої структури, як Держрезерв, немає. Потрібно державі зберігати зерно чи продукти — вона влаштовує тендер і віддає продукти на зберігання приватним компаніям. Тому не утримує складів та стару радянську номенклатуру.