СПІВРОБІТНИЦТВО. Днями у французькому місті Ванн на засіданні Моніторингового комітету Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи слухали питання про стан місцевої та регіональної демократії в Україні. Нещодавно конгресмени провели виїзний моніторинг у нашій країні, тож їхня оцінка надзвичайно важлива для вітчизняного місцевого самоврядування.

За словами очільника Української асоціації районних та обласних рад, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, який узяв участь у згаданому засіданні,  європейські колеги здійснили прискіпливий і водночас неупереджений аналіз наших здобутків та проблем, а конструктивне співробітництво з такою поважною континентальною спільнотою становить для вітчизняного самоврядного активу помітний інтерес.

Наша країна вийшла на шлях демократичних перетворень лише 20 років тому, тож, природно, зіштовхнулася з величезним комплексом проблем. Чимало інституцій довелося створювати з «чистого аркуша», долаючи негативи командно-адміністративної системи управління, поступово змінюючи психологію та менталітет громадян.

Певні кроки до створення ефективного місцевого самоврядування і розвиненої регіональної демократії вже зроблено. Водночас чимало проблем залишається: передусім щодо децентралізації державного управління, передачі повноважень у регіони, фінансового зміцнення місцевих рад.

Над розв’язанням  цих проблем працює відповідна Координаційна рада при Президентові України, підготовлено і реалізується план заходів із реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Готується низка законів, які мають урегулювати питання про місцеві референдуми та вільні збори, а також унормувати участь громадськості у формуванні й реалізації державної політики тощо.

З-поміж пріоритетних завдань діяльності нещодавно створеної Конституційної асамблеї — розширення конституційного регулювання інститутів прямої демократії, створення належної законодавчої основи реформування місцевого самоврядування.

Щоб добитися істотних успіхів у розвиткові місцевої демократії, зазначив у виступі Сергій Чернов, вітчизняні громади, за прикладом європейських, мають підвищити рівень самосвідомості та відповідальності за розвиток своїх територій і власний добробут, навчитися виявляти ініціативу, наполегливо шукати шляхи для її реалізації.