ЮВІЛЕЙ

110-ту річницю з дня свого заснування Миколаївський зоопарк відзначив разом з учасниками престижної  Міжнародної конференції


Вперше в історії Миколаївського зоопарку на його території відбулася Щорічна конференція Євроазіатської регіональної асоціації зоопарків і акваріумів (ЄАРАЗА), приурочена до 110-річного ювілею Миколаївського зоопарку. Членами асоціації є зоопарки, акваріуми, центри розведення тварин, зооботанічні сади України, країн СНД, Балтії, Чехії, Словаччини — загалом 61 зоопарк з 13 країн світу. 

Для зоопарку приймати форум такого рівня — місія почесна і престижна. Під час роботи Конференції відбулися звітні відкриті засідання, обмін досвідом, розробка планів подальшої науково-практичної роботи, спрямованої на реалізацію завдань, які ставить перед собою асоціація. Як розповів директор Миколаївського зоопарку Володимир Топчій, учасники обговорили підсумки роботи за попередній період, побували в Одеському зоопарку і в Асканії-Новій. Також прийнято рішення звернутися до владних структур з листами на підтримку українських зоопарків.

— Ми повсякденно у своїй роботі стикаємося з тим, що ні в України, ні в Росії немає законодавчої бази роботи зоопарків, — зазначив Володимир Топчій. — Утримання тварин, фінансування наукових досліджень в кожному місті відбувається залежно від ставлення до цих питань місцевої влади і меценатів. Втім, усі учасники конференції відзначили, що саме в Миколаєві цей аспект гідний наслідування.

Володимир Файнштейн, віце-президент ЄАРАЗА з Таллінна зазначив, що в Миколаївському зоопарку накопичено цінний досвід з багатьох напрямів роботи: «Зоопарк вже давно перестав бути тільки місцем для розваг. Члени нашої асоціації працюють над збереженням і розвитком рідкісних видів тварин і птахів у неволі. Миколаївці, відразу видно, люблять свій зоопарк. А коли він живе і працює в атмосфері загальної симпатії, то й добре розвивається».

110-річний іменинник, господар конференції не залишився без подарунків. Росіяни подарували миколаївцям деревного удава, з Ялти приїдуть саймери, з Києва — рідкісні блакитні варани, з Рівного страус ему. Щодо слонів, то за словами президента ЄАРАЗА, для того, щоб ця мрія здійснилася потрібно реконструювати застарілий слоновник. А для цього потрібні чималі гроші.

Проведення в Миколаєві такого масштабного науково-практичного заходу, як планована конференція ЄАРАЗА, привернуло увагу широкої громадськості до проблем охорони природи, а участь у ній фахівців з багатьох країн світу  точно відображає девіз Миколаївського зоопарку: «Тільки нашими загальними зусиллями ми збережемо світ диких тварин!».