ЗЛОЧИН

У Луганській області співробітники СБУ виявили та поклали край незаконній оборудці сімейної пари, яка несанкціоновано протягом тривалого часу систематично збувала інформацію з обмеженим доступом деяким підприємствам регіону. Послугами "сімейного бізнесу" користувалися переважно фірми, що мають власне виробництво. Митну інформацію вони використовували для вивчення ринку реалізації продукції.

А для сім'ї схема продажу конфіденційної державної інформації була основним джерелом доходу. Глава родини періодично купував у київських хакерів відомості Центральної бази даних Єдиної автоматизованої системи Держмитслужби України та локальні бази даних митних органів з експорту, імпорту, вартості, відправників, одержувачів, найменувань товару тощо. Потім від імені дружини, зареєстрованої приватним підприємцем, подружжя укладало договори з підприємствами та фірмами Луганщини та реалізовувало їм інформацію баз даних митних органів. Покупці оплачували "інформаційні послуги" справно, щомісяця перераховуючи кошти на особистий рахунок дружини. Тільки за останній рік сімейство збагатилося на суму понад 50 тис. грн.

Згідно з висновками експертів, інформація є конфіденційною, має обмежений доступ і використовується виключно для митних цілей. За повідомленням прес-служби Управління СБУ в Луганській області, стосовно підприємливого подружжя порушено кримінальну справу.