З 5 по 14 лютого на кордоні з країнами ЄС проводиться експеримент зі спрощення прикордонних формальностей. Нововведення стосувалися пунктів пропуску «Рава-Руська», що у Львівській області, та «Ужгород» і «Солотвино», що на Закарпатті. У ході експерименту пропуск здійснюватиметься за принципом єдиної зупинки і введення єдиного вікна на смугах руху «зелений коридор» на виїзд з України.

Спілкування з митниками і прикордонниками обіцяють звести до мінімуму. Фото УНIAН

Мета — досягнення європейських стандартів у здійсненні пропускних операцій, спрямованих на забезпечення прикордонної безпеки, швидкості оформлення, високої культури персоналу, та створення комфортних умов для громадян, які перетинають кордон.

До експерименту долучаються співробітники Держприкордонслужби та представники митниці. Під час випробувань транспортний засіб зупинятиметься лише раз на лінії паспортного контролю, а водієві і пасажирам не доведеться виходити. При цьому документи осіб та на транспортний засіб перевірятимуть відразу прикордонники і митники, здійснюватиметься візуальний огляд автівок.

Схожі правила вводили в пунктах пропуску на українсько-польському кордоні під час Євро-2012. За даними прес-служби прикордонного відомства, в рамках домовленості між урядами України та Польщі проводилося спільне оформлення за принципом однієї зупинки та на єврокоридорах у семи автомобільних пунктах пропуску. Також ці інновації апробували українські прикордонники й митники на практичному занятті у пункті пропуску «Платонове» на Одещині. Найближчим часом нововведення запровадять в інших пунктах пропуску на кордоні з Молдовою, Росією, Білоруссю, Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією.

До речі, оптимізація процедур прикордонного контролю передбачає виконання завдань під час збільшення пасажиро-транспортного потоку в пунктах пропуску для автомобільного сполучення нечисленним складом прикордонних нарядів, а також мінімізацію часу на виконання процедур та посилення контролю за дотриманням режимних заходів.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»