Національний університет «Києво-Могилянська академія» відсвяткував 400-річчя. Із знаменною датою викладачів і студентів цієї установи особисто привітав Президент Петро Порошенко. Він відзначив «дух свободи могилянців», нагадуючи про їхню активну участь спочатку в Помаранчевій революції, а потім — у Революції гідності. «Тут — одні з найкращих викладачів і студентів, які не тільки здобувають знання, а й вчаться бути вільними, національно свідомими, небайдужими. Ви здатні незалежно мислити. Ви здатні діяти відповідно до принципів добра і справедливості. Ви — справжні українці незалежно від того, якої національності ви є», — заявив глава держави.

Він говорив про унікальність академії, назвавши її символом незламності духу й лідером змін. «Завдяки Києво-Могилянській академії в Україну прийшла університетська традиція, що є однією з характеристик європейської цивілізації. Започатковані тут рухи за справедливий вступ, академічну чесність, антикорупційність, університетську автономію стали справжніми символами в українському освітньому дискурсі», — цитує слова Президента його прес-служба.

Цей виш першим запровадив дві робочі мови — українську та англійську. Це нововведення наслідуватимуть й інші вищі навчальні заклади нашої країни — наступного року ініціативу Go Global, згідно з президентським дорученням, мають підтримати всі. Окрім цього, Києво-Могилянська академія першою в Україні запровадила бакалаврські, магістерські та PhD-програми. При ній відкрився Центр реабілітації психологічної травми, де українці, які постраждали від війни, зможуть отримати безкоштовну фахову психологічну допомогу. А Центр розвитку інновацій при академії допомагав створити Закон «Про електронні петиції».

На переконання глави держави, для України, яка живе у часи глобальних змін і глобальних протистоянь, ключовими чинниками успіху стають інноваційний розвиток і людський капітал. «Зараз як ніколи процвітання країни залежить від людини — компетентної, критично мислячої, активної, відповідальної. Саме таких особистостей вміє формувати Могилянка, — наголосив він. — Могилянці успішні в бізнесі, вони працюють у команді Адміністрації Президента, керують міністерствами, приймають у Верховній Раді закони, які змінюватимуть на краще нашу державу».

Петро Порошенко наголосив, що держава має значно посилити підтримку освіти і науки, адже розумна молодь — це той фундамент, на якому розвиватиметься успішне майбутнє.

Глибоку шану й подяку він висловив ректору-організатору, почесному президентові Києво-Могилянської академії, Герою України професору В’ячеславу Брюховецькому, який став символом другого народження академії.