НОВИНИ МЕДИЦИНИ. Гепатит В передається через кров та інші інфіковані рідини організму – так само, як, наприклад, ВІЛ, проте у порівнянні з останнім він у сто разів більш заразний. Гепатит В до того ж особливо стійкий щодо більшості медпрепаратів.

Аж ось 2005 року у місті Монпельє на півдні Франції Жиль Госслен разом зі своєю командою розробив ефективніший у порівнянні з іншими препарат – на основі молекули із назвою телбівудін (у продажу – з 2006 року).

Важливо підкреслити, що цей препарат не є вакциною для профілактики гепатиту B, він використовується, коли вірус вже активно діє в організмі пацієнта. Телбівудін запобігає поширенню хвороби в організмі. Над тим, аби відокремити цю молекулу, Госслен та його команда працювали протягом 10 років.

Перед тим, як випустити ці ліки на ринок, молекулу випробували на тваринах, а згодом провели масштабні дослідження за участю майже півтори тисячі пацієнтів у 135 клінічних центрах світу. Вчені побачили, що, приймаючи цю молекулу один раз на день, хронічний носій вірусу гепатиту В міг далі жити без симптомів захворювання. Ці ліки приймають оральним шляхом, без ускладнень, пов‘язаних з ін‘єкціями.

62-річний Жиль Госслен присвятив 40 років життя науковим медичним дослідженням. За історичне відкриття телбівудіну його номіновано на премію European Inventor Award – щорічну нагороду Європейського патентного відомства. Цього року вручення відбудеться у червні в Копенгаґені.

Втім, Жиль Госслен не зупиняється на досягнутому: тепер він працює над розробкою нових препаратів проти гепатиту С.

Copyright © 2012 euronews